férfi hajápolási hiba borítókép

6 kritikus férfi hajápolási hiba

A női hajkezelési bakikról már írtunk itt, a férfi hajápolási hibák pedig most kerülnek górcső alá. Sokszor leírtuk, hogy a férfiak kopaszodásáért a DHT hormon a felelős, de azt tapasztaljuk, hogy a férfiak hajának általában a DHT nélkül is van elég baja.

Sajnos a rossz hajkezelési rutin nagyon sokat árthat a hajunknak: töredezetté, fakóvá, gyengévé, kezelhetetlenné teheti a hajunkat, rosszabb esetben még hajhullás is előfordulhat. Összegyűjtöttünk pár tipikusan férfi hajápolási hibát, ha magadra ismersz valamelyik pontban, még nem késő változtatni a szokásaidon.

A leggyakoribb férfi hajápolási hibaák

“Praktikus” samponválasztás

A drogériák polcait szemlélve gyakran találkozunk a mágikus 2in1, vagy 3in1 hívószavakkal. A férfiak ennek gyakran bedőlnek: egy flakon, egy ár, dupla hatás, kevesebb macera. Ezek a készítmények dupla funkciót ígérnek általában (sampon és balzsam egyben, vagy sampon és tusfürdő egyben). Ez elsőre jól is hangzik, de miért van az, hogy a fodrászok próbálnak minket lebeszélni erről a tuti vételről? 

Azért, mert a sampon és balzsam más funkciót lát el (hogy a tusfürdőről ne is beszéljünk). A sampon tisztítja a hajunkat és szennyeződéseket távolít el, a balzsam pedig épít, ápol, kondicionál, hidratál. A samponnal a fejbőrünkre és hajtövekre kell koncentrálnunk, a balzsam pedig a hajszálainkon segít.

Ha azon a szinten vagyunk, hogy hajápolás során külön ügyelünk már a tisztításra, hajunk óvására és állagának javítására, akkor használjunk konkrétan erre létrehozott termékeket és ne érjük be olyan univerzális megoldásokkal, amik mindent ígérnek, de valójában semmit nem nyújtanak.

Hajápolás pipa? És mi lesz a fejbőröddel?

A fejbőrünkre mindig jóval kevesebb figyelmet fordítunk, hiszen azt takarja a hajunk. Így eszünkbe sem jut, hogy bármi problémánk is lehet vele. Pedig a túlzott, vagy túl kevés hajápolás a fejbőrünknek is árthat. Sokan nem is tudják, hogy fejbőrük pattanásos, szennyezett, zsíros, vagy éppen túl száraz, repedezett, korpás stb.

Ezek az esztétikai problémákon túl egészségügyi kockázatokat is rejtenek. Például a kirepedezett fejbőrünkön szennyeződés kerülhet a szervezetünkbe, vagy gombás fertőzést is kaphatunk, mely akár hajhullást is okozhat. Rendszeresen nézzünk rá tehát fejbőrünkre és a fodrászunktól is bátran kérjünk segítséget, tanácsot. 

Tengernyi hajformázó

A kevesebb = több tipikus esete. A túl sok hajformázó nemcsak kezelhetetlenné teszi hajunkat, hanem még árt is neki. Manapság elfogadottak a teljesen extrém frizurák is, melyhez sokan vastagon belenyúlnak a zselébe és sokszorosan annyit használnak, amennyire tényleg szükségük lenne. De ez gyakran oda vezethető csak vissza, hogy nem tudják, hogyan kell használni egyik-másik terméket. Ha például az ujjbegyünkre tesszük a zselét és kis dörzsöléssel felmelegítjük, akkor sokkal könnyebben fel lehet vinni az egész hajra és nem kell esetenként 5x annyit használni. 

Sajnos a túl sok vegyszer árt a hajunknak. Megfelelő módon és mértékkel természetesen lehet használni ezeket a termékeket, viszont amikor hajunk minden reggel belefullad a sok hajformázóba, az hosszabb távon igen roncsoló tud lenni. 

Ha rendszeresen használunk hajformázót, akkor fordítsunk különös gondot arra is, hogy a nap végén kimossuk azt a hajunkból, hogy az tudjon szellőzni, regenerálódni. Illetve hajszálaink és fejbőrünk hálás lesz, ha pár naponta pihenőt tartunk.

Ez ilyen olcsó?

Természetesen egy termék árából nem mindig lehet következtetni annak minőségére, de azért legyen intő jel, ha valami feltűnően olcsó. Feltűnhetett már, hogy a fodrászoknál igen drága és minőségi termékeket találunk, pedig ők aztán tényleg sokat tudnának spórolni azon, ha az alsó polcról vennék a samponokat, balzsamokat, lakkokat stb. 

Ahogy sok más esetben, a hajápoló és hajformázó készítményeknél is vannak silány, közepes és prémium termékek. És nem véletlen, ha valami nagyon olcsó, vagy nagyon drága. Azért, mert egy férfinak általában rövidebb a haja, nem kell beérnie a silány minőséggel. Az olcsó készítmények gyakran tartalmaznak több káros összetevőt, kiválthatnak allergiás reakciót, több kell belőlük (így már nem is lesz olyan kedvező az ára), kevésbé működnek megfelelően, nem tartós a hatásuk stb.

hajhullás elleni szérum

Hajunk és fejbőrünk ugyanúgy igényli a megfelelő minőségű termékeket. Amikor legközelebb kifogy a flakon, akkor ne rutinból vegyük le a polcról a szokásos sampont, balzsamot, hanem próbáljunk ki legközelebb más és más termékeket. Lehet, hogy csak azért vagyunk elégedettek a mostanival, mert még soha nem próbáltunk másikat egy magasabb kategóriából. Lehet, hogy 4-600 Ft a különbség, de ha kevesebb kell belőle, ha jobban hat, ha tovább élvezhetjük a hatását, akkor talán még spórolunk is a ránézésre drágább termékkel. 

Tudtad, hogy a hajad is lehet szomjas?

Ma már szinte közhely, hogy ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra. Már a gyerekek is tudják, hogy mennyi vizet kell inni naponta, sőt, külön appokat is le lehet tölteni amik a folyadékfogyasztásra emlékeztetnek. 

Ahogy testünknek, úgy a hajunknak is elemi fontosságú a megfelelő hidratáltság. Amennyiben hajunk kiszárad, akkor töredezett lesz, egészségtelen lesz, kezelhetetlen lesz. Hajunk hidratálását kezdjük a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással. A zuhany alatt pedig válasszunk olyan sampont, hajkondicionálót, mely segít megőrizni hajunknak a vizet. 

Figyeljünk az intő jelekre, hiszen lehet, hogy megfelelő mennyiségű vizet viszünk be, de a hajszárítóval rendre túlszárítjuk a hajunkat. Figyeljünk a környezetünkre is, a téli hideg, száraz levegő, vagy éppen a nyári kánikula ugyancsak képes megviselni hajunk.

Fodrász, minek? Most úgyis növesztem!

A férfiak tipikus hajápolási hibája, hogy a legtöbben csak el-elvétve járnak fodrászhoz. Tévhit, hogy csak akkor kell menni fodrászhoz, ha túl hosszú a hajunk, hiszen akkor is rendszeres igazítást, ápolást kíván a frizura, ha éppen növesztjük azt. Hajvégeink rendszeres visszavágása segít, hogy a hajszálak végei egészségesek maradjanak és hajunk se merüljön ki. Így ugyan lassabban nő meg hajunk a kívánt hosszúságra, de cserébe erős és egészségesebb lesz. 

A fürdőszobán túli férfi hajápolási lehetőségek?

Vannak bizony és kellenek is. Sok férfi sajnos nem tudja, hogy a samponokon túl mik a lehetőségeik, ha újjá szeretné építeni haját. Van akinek eszébe jutnak a hajvitaminok, amik esetenként segíthetnek is, de sajnos tudnunk kell, hogy a szájon át szedhető vitaminok hatóanyagainak csupán töredéke jut el a fejbőrbe és ezáltal a hajhagymákhoz. Tehát esetenként működhetnek ezek, de nem árt körülnézni, hogy milyen lehetőségeink vannak még.

A samponok, balzsamokkal hasonló a probléma, hiszen azok a fejbőr felületét és közvetlenül a hajszálakat tudják ápolni. Mivel a bőrünk nagyon ellenálló, ezért samponokkal és külsőleg használható kencékkel a fejbőr mélyére és a hajhagymákhoz nem tudunk elérni.

Ha a gyengült, kimerült, töredezett, erőtlen hajunkat szeretnénk újra formába hozni, akkor sokkal jobban tesszük, ha inkább célzott megoldást választunk és a mezoterápiához nyúlunk. Segítségével direkten a fejbőr alá tudunk hatóanyagokat juttatni. Ezek a készítmények igen sokfélék lehetnek, minden esetben egy egészségügyi szakember tud segíteni a megfelelő mezoterápiás tápanyag-koncentrátum kiválasztásában. 

Ahogy a hajproblémák, úgy a mezoterápiás hatóanyagok is személyenként eltérnek. Így vannak például hajvitalizáló, hajerősítő mezoterápiás kezelések, vagy például hajhullást gátló készítmények. Ezeknek nem csupán a hatása, de a felhasználás módja is igen eltérő. 

Ha ezeket férfi hajápolási bakikat mi is elkövettük, ne érezzük rosszul magunkat, nem vagyunk egyedül. Szerencsére a hajunk igen ellenálló és némi odafigyeléssel könnyen kezelhető, ápolható. Ha felismertünk egy-két problémát, hibát, akkor a legjobban tesszük, ha mielőbb változtatunk a szokásainkon. Legjobban viszont akkor járunk, ha szakemberhez fordulunk, hiszen professzionális segítséget és tanácsadást nem kapunk a drogériáknál.

hajhullás elleni mezoterápiás kezelés

A te hajadra is ráférne egy kis tuning? Meg szeretnéd állítani a hajhullást, vagy az elgyengült, rossz állapotban lévő hajadnak kéne egy kis segítség? 

Látogass el az Art ‘N Hair klinikára, hiszen a kezelések mellett profi és magasan képzett szakértői stábunk tanácsokkal is ellát, hogyan hozhatnád ki a hajadból a legtöbbet!

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)

Nyári szünet

A klinika nyári szünet miatt július 15. és 28. között zárva tart. Hajfelmérő konzultációra vagy hajkezelésekre online időpontfoglalónk segítségével tudsz bejelentkezni. Egyéb kérdés esetén írj emailt a kapcsolat@artnhair.hu-ra, a július 29-ei héten mindenképp válaszolunk Neked.