női hajhullás cikk borítókép

A női hajhullás 8 leggyakoribb oka (I. rész)

A legijesztőbb esztétikai problémák közé tartozik a női hajhullás. Kiszolgáltatottnak és tehetetlennek érezzük magunkat ilyenkor. Sokszor eszünkbe sem jut, hogy talán egy súlyosabb probléma tünetét látjuk. Szerencsés esetben azonban csupán egy viszonylag könnyedén megállítható és visszafordítható kellemetlenségről beszélünk. 

A női hajhullás leggyakoribb okai

1. Terhesség

A gyermekvárás és szülés időszaka teljesen felborítja a nők szervezetét. A szülés után a női hormonok (progeszteron, ösztrogén) lecsökkennek és egyfajta férfias hormonális túlsúly jön létre, mely hajhullást okozhat. 

Az anyukák a hajhullást általában a szülés utáni pár hónapban tapasztalják, ugyanakkor már a terhesség során is elő-előfordul hajhullás. Ez utóbbi az átmeneti vitaminhiánnyal magyarázható, mely megfelelő mennyiségű és összetételű vitamin- és tápanyagpótlással megállítható, csökkenthető. A szülés utáni hajhullás egy normális és gyakori jelenség, mely pár hónapon belül rendszerint megáll.

2. Fizikális és érzelmi stressz

Sokan városi legendának tartják, de az érzelmi megpróbáltatás valóban okozhat hajhullást. A tartós emocionális stressz, szorongás, depresszió, lelki trauma kísérő tünete lehet az átmeneti hajvesztés. 

A fizikális stressz alatt a magas lázat, műtéteket, súlyos betegségekt értjük, mely sokkolja, “stresszeli” a szervezetünket. 

A stresszes állapot telogén effluviumot okozhat, vagyis a hajunk normális növekedési ciklusára van hatással. Korábbi cikkünkben említettük a haj növekedési ciklusát, ahol a növekedési (anagén) fázist követi a katagén (átmeneti) fázis, majd a nyugalmi (telogén) fázis. A nyugalmi fázis általában 3 hónapig tart, majd az adott hajszál kihullik és ezután kezdődik az új hajszál növekedése. 

Stressz esetén azonban hajszálaink idő előtt kerülnek a telogén fázisba, tehát az éveken át tartó növekedési és átmeneti fázis lerövidül. Ennek köszönhetően több hajszálat vesztünk el, mint ami újratermelődik. 

 

mezoterápiás hajkezelés utáni masszázs

A stressz okozta férfi és női hajhullás pár héttel a stressz után következik és hosszú hónapokon át fennmaradhat. Jó hír, hogy a stressz elmúlta után (ha lassan is), de a hajhullás abbamarad és szervezetünk egyensúlya helyrebillen. Amennyiben ezt tapasztaljuk, igyekezzünk mielőbb legyőzni a kiváltó okot, hiszen a hajhullás megállítása mellett a szervezetünk megfelelő működése és lelki nyugalmunk megtalálása ugyanolyan fontos (sőt).

3. Hormonális, férfias típusú hajhullás

A DHT hormon okozta hajhullás szinte kizárólag a férfiakat érinti… szinte. De a női hajhullás hátterében ez is előfordulhat. A DHT hormon nem káros, sőt, a szervezet számára igen fontos a megfelelő működése, ugyanakkor a férfiak (és néha a nők) hajhagymáitól képes elvonni a tápanyagot és lassanként megfojtani azt. 

Amíg a DHT okozta hajhullás a férfiaknál egy nagyon jól megállapítható kopaszodási formát okoz (a fejtetőn, a homloknál, esetleg kétoldalt a halántéknál), addig a nők esetében homogén módon jelenhet meg és a teljes hajzat ritkulásnak indulhat. 

Korábban ezzel nem lehetett mit tenni, csak bízni abban, hogy mielőbb megáll a hajhullás (ahogy a férfiak esetében is csak bizonyos mennyiségű hajszál esik a DHT áldozatául, a többi “védve van”), de manapság már kiválóan és magas hatásfokkal működő DHT-blokkoló mezoterápiás kezelés is elérhető, mely megállítja a hormonális hajhullást. Ezt a rövid, nagyjából 30 perces kezelést rendszeres időközönként (~3 havonta) meg kell ismételni, hogy a DHT hatását tartósan visszafogjuk és megmentsük hajunkat.

4. Fehérjehiány

Szervezetünk megfelelő működéséhez fontos, hogy az ideális mennyiségű, minőségű és arányú makrotápanyagok és mikrotápanyagok jussanak a szervezetünkbe 

Makrotápanyagok: azok a tápanyagok, melyek energiát szolgáltatnak szervezetünknek. Ilyenek a fehérje, szénhidrát, zsír. 

Mikrotápanyagok: ezek a tápanyagok energiát nem nyújtanak, viszont szervezetünk működésének szempontjából nagyon fontosak. Ide tartoznak a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb, vitaminnak nem minősülő, hasznos vegyületek. 

protein (fehérje) hiányától hajszálaink növekedése megáll, hiszen a szervezetünk elvonja a tápanyagokat a hajhagymáinktól, hogy a fontosabb funkciókat el tudja látni. 

A fehérjehiány okozta férfi és női hajhullás leggyakrabban vegánoknál, vegetáriánusoknál jelentkezik, illetve azoknál, akik valamilyen táplálkozási problémával rendelkeznek, vagy speciális diétát tartanak. Jó hír, hogy ez egy hatékonyan és viszonylag gyorsan visszafordítható folyamat, hiszen a fehérje pótlása után 2-3 hónap alatt megáll és visszafordul a hajhullás. 

A fő problémát az okozza, hogy gyakran nem ismerjük a fehérjeforrásokat. A növényi étrend természetesen nem zárja ki a megfelelő arányú fehérjebevitelt, a problémát csupán az jelenti, hogy az általánosan ismert fehérjék jellemzően állati eredetűek. 

Népszerű fehérjeforrások: halak, tejtermékek, húsok, tojás, zöldborsó, mogyoró, bab, csicseriborsó, tofu, szójatej, rizstej, mandulatej, zöld levelek (például spenót), stb.

5. Fogamzásgátlók miatti nemi hormonok egyensúlyának felborulása

A tablettaként szedhető fogamzásgátlók is okozhatnak olyan hormonális változásokat, mely hajhullást okoz. Ez általában akkor jelenik meg, ha örökletes, férfias hajhullás szerepel a családban. Amennyiben a fogamzásgátlót szedő hölgy hajlamos hormonális hajhullásra, akkor a fogamzásgátló tabletta okozhat ilyen tünetet. Erről mindenképpen egyeztessünk orvosunkkal, vagy amint tapasztaljuk a tüneteket, vegyük fel vele a kapcsolatot. 

6. Drasztikus fogyókúra, speciális étrend

A túl intenzív fogyás, vagy speciális étrend gyakran jár a szükséges tápanyagok megvonásával, illetve a korábban említett szükséges tápanyagok arányának felborulásával. A rohamos fogyókúra gyakran okoz hajvesztést és/vagy hajállapot-romlást. Amennyiben visszatérünk a kiegyensúlyozott és megfelelő táplálkozáshoz, pár hónapon belül hajhullás is abbamarad.  

7. Vashiány

A nők nagyjából 10%-a szenved bizonyos mértékű vashiánytól. Ennek a tünetei között szerepel a hajhullás is, csakúgy, mint a fáradtság, levertség, fejfájás, sápadt bőr stb. A vashiány könnyen kideríthető és amennyiben megfelelően kezeljük, a hajvesztés is abbamarad. 

Vasban gazdag ételnek számítanak az alábbiak: máj, magvak, hüvelyesek, álgabonák (quinoa, köles, amaránt), tojássárgája, spenót, sóska, vargánya, édesburgonya, sütőtök, csalántea stb. 

Ne felejtsd el, hogy bizonyos vitaminok és nyomelemek segíthetik, vagy éppen gátolhatják a felszívódást és hasznosulást. Ez akkor fontos szempont, ha például étrendkiegészítőket is szedsz. Ezeket hangold össze, például a magnézium és vas szedése között pár órának el kell telnie, hogy megfelelően hasznosulhassanak, de akár a hormonkészítmények és antibiotikumok is hatással lehetnek erre. A vas felszívódását viszont a magnéziummal ellentétben a C-vitamin inkább segíti, tehát érdemes azt is fogyasztani, ha vashiányunk van.

Amikor bármilyen tápanyagot, vitamint szeretnél pótolni, mindenképpen egyeztess az orvosoddal!

8. Gombás fertőzés

Több ezer gombafajta található, ezek többsége teljesen ártalmatlan, gyakran nem is vesszük észre. Van azonban néhány, ami komoly gondot okoz. Például az egyik leggyakoribb gomba, mely hajhullást okoz a tinea capitis. Ez leginkább fiataloknál fordul elő, mivel felnőtt korra kialakul egy molekula, mely védelmet nyújt és gombaellenes hatással bír: ez pedig az undecilénsav. 

Viszont hajhullás esetén a gombákat sem zárhatjuk ki.

A tinea capitis tünetei: 

  • viszkető, piros fejbőr
  • foltos, erős hajhullás
  • gennyedző foltok
  • pikkelyes hámlás
 

Ha a gomba gyanúja felmerül, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ugyanis a kezeletlen gombás fertőzés maradandó kopaszodást okozhat. A tinea captis kezelése egyszerű, szájon át szedhető gombaellenes tabletták és helyileg használandó speciális fungicid samponok használatával hatékonyan kezelhető 1-1,5 hónap alatt. 

Fontos tudni, hogy amennyiben szőrös házikedvencünk van, őt is vizsgáltassuk meg, mert potenciális hordozó lehet.

Mit tehetünk női hajhullás ellen?

Először is mindenképpen forduljunk oroshoz, hogy mielőbb kiderítsük a hajhullásunk pontos okát. Amint tudjuk az okot, akkor megfelelő kezelésekkel nagy eredménnyel megállíthatjuk, visszafordíthatjuk a hajhullást. 

Amennyiben a hajunk látványosan megritkult, ott segíthet a hajbeültetés, mely női hajhullás, magas homlok, egyenetlen hajvonal, heges fejbőr esetén is kiváló eredményt nyújthat. 

Azonban a női hajhullás viszonylag ritkán maradandó. Gyakran csak a hajhagymák és fejbőr ürülnek ki és szorulnak támogatásra. Hajhullás esetén a szájon át szedhető tabletták, vagy samponok ritkán nyújtanak megfelelő segítséget, viszont a hajhullást gátló mezoterápiás kezelés, vagy egy hajerősítő mezoterápiás kúra nagy segítséget nyújthat. 

Cikkünk következő részében tovább keressük a női hajhullás okait és annak megoldását. 

Téged is zavar a hajhullás? Kipróbáltál már pár tippet, de nem igazán váltak be? Mielőbb fordulj orvoshoz, hogy kiderítsd, mi áll a háttérben. Ha pedig segíthet a hajbeültetés, vagy mezoterápiás kezelés, jelentkezz konzultációra az Art ‘N Hair-nél!

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)