fájdalmas a hajbeültetés

Fájdalmas a hajbeültetés? Elmondjuk, mire számíthatsz.

Hajbeültetéssel egy életre elfelejtheted a kopaszságot, ez tény. Sok férfi mégsem meri bevállalni a műtétet…mert ha műtét, biztos fájdalmas.

Tényleg fájdalmas a hajbeültetés?

A konzultációra érkező pácienseink gyakran felteszik a kérdést, hogy tulajdonképpen mennyire fájdalmas a hajbeültetés. Való igaz, sokan már hajhúzás gondolatától is rosszul érezzük magunkat, a hajhagymák, graftok eltávolítása pedig még rosszabbul hangzik – hát még azok visszahelyezése a fejbőrbe. De természetesen alaptalanul félünk, mert ebből semmi nem érződik, hiszen maga a műtét érzéstelenítésben történik. 

Ami egyes pácienseknek kellemetlen lehet, az az érzéstelenítő beadása. Ebből kb. öt apró szúrást érzel homloktájon, mert a szer gyorsan hat, a következő sort valószínű, hogy már észre sem veszed. A műtét során csak azt érzed, hogy „matatunk” a fejeden, de fájdalmat nem fogsz tapasztalni.

Délelőtt történik a hajhagymák kiemelése a donorterületről. Ez kb. 2 órát vesz igénybe, ezidő alatt hason fogsz feküdni. Hallgathatsz zenét, de sokan el is szunyókálnak ebben a pozícióban. Dél körül megállunk felfrissíteni magunkat, inni egy kávét, illetve enni. Ilyenkor a pácienseink a klinikán ebédelnek. 

A pihenőt követően a délutánt egy kényelmes műtőszékben töltheted, maga a beültetés történik ekkor. Hogy mivel ütöd el ezt a 2-3 órát, az rajtad áll – szívesen betesszük a kedvenc filmedet, hallgatsz zenét, olvashatsz, dolgozhatsz a laptopodon, nyomkodhatod a telefonodat. Innen is látszik, hogy ez nem az a műtét, amit mozdulatlanul fekve, fájdalmak közt kínlódik végig az ember, tehát nem beszélhetünk róla, hogy fájdalmas a hajbeültetés. Tekints inkább rá úgy, mint egy esztétikai, szépészeti beavatkozásra.

Az egész napos fekvést és ülést ugyan néha megszakítjuk, hogy te, az asszisztensek és az orvosok felfrissítsék, kinyújtóztassák magukat, de elmondható, hogy a műtét során minimális mértékben fogsz mozogni. Az apró adagokban adagolt fájdalomcsillapító helyi érzésteleítést nyújt, de a nap végén enyhe bódultságot érezhetsz. Ezért javasoljuk, hogy amennyiben autóval érkezel, hazafelé kérj meg valakit, hogy ne neked kelljen vezetni. 

A nap végén a klinikánkat elhagyhatod, a donorterületre kapsz egy laza kötést, valamint egy kis csomagot, aminek az első napokban nagy hasznát veszed. Ebben például egy nyaktámasztós párnát találsz, illetve egy speciális oldatot tartalmazó spriccelőt. Ezzel a spriccelővel az első napokban időnként a kezelt bőrre kell permetezni a bőr nyugatása és ápolása miatt. A speciális nyakpárna pedig azt teszi lehetővé, hogy úgy aludhass, hogy a kezelt területet nem dörzsöli a kelleténél jobban a megszokott párnád, így alvás közben is nyugalomban lesz a kezelt fejbőröd. 

A műtétet követő napokban kiemelten fontos, hogy ne érj hozzá a kezelt területhez. A műtét utáni napokban duzzanatra, pirosságra számíthatsz. Van, akinek fájdogál, feszül a bőre, de gyakoribb a viszketés – ez az apró sebek gyógyulását jelzi. A pirosság és ezzel együtt a kellemetlen érzetek kb. 1 hét alatt elhalványulnak. Ha a műtétet gyorsított sebgyógyulásos kezeléssel rendelted meg, akkor még zökkenőmentesebb lesz az első pár nap.

Továbbá sokat egyszerűsít a helyzeten, ha a műtét utáni első napokban betartod az orvos utasításait – ne aggódj, ha az Art ‘N Hair-hez jössz hajbeültetésre, egy telefonos applikáció fog figyelmeztetni minden teendődre. Nem tudod elrontani az utógondozást, mert végig “veled vagyunk”.

Már csak az a kérdés, mikor ugrasz be hozzánk egy hajállapot felmérésre?

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)