hajbeültetés tartóssága - borítókép

Amit a hajbeültetés tartósságáról tudnod kell

Mielőtt rászánod magad a hajbeültetésre, számos dolognak utána kell nézned: mekkora a hatásfoka, milyen technológiával végzik, mikorra várható az eredmény stb. Az egyik legfontosabb tudnivaló pedig a hajbeültetés tartóssága

Egy ilyen kezelést nyilván nem szeretnél pár évente megismételni. A jó hír: nem is kell.

Hány férfinak hullik a haja?

Kezdjük a rideg valósággal. Az American Hair Loss Association  (szabad fordításban Amerikai Hajhullási Egyesület – igen, tényleg van ilyen szervezet 🙂 ) felmérése szerint a 35 évnél idősebb férfiak ⅔-a küzd a hajvesztéssel, a hajszálak elvékonyodásával és a haj ritkulásával. Meglepőnek tűnik, de a férfiak ¼-e már a húszas éveik elején tapasztalják a hajhullást. Idősebb korban azonban egyre általánosabb lesz a férfiak körében a kisebb-nagyobb mértékű kopaszodás, hiszen 50 éves korukra már 85%-uk elveszti hajának jelentős részét. Szerencsére van végleges megoldás…

… ugyanis a hajbeültetés tartóssága élethosszig tart

Hogy bizonyíthassuk a fenti állítást, meg kell ismerned a hajhullás okát és a hajbeültetés elvét. 

A férfi genetikai hajhullást a DHT hormon okozza. Ez a tesztoszteronnak egy erősebb, potensebb fajtája, jelenléte nélkülözhetetlen a férfias jegyek kialakulásához. Amellett, hogy egy alapvetően fontos hormonról beszélünk, sajnos van egy, a férfiakra nézve kellemetlen oldala is: az arra érzékenyeknél megtámadhatja a prosztatát és a hajhagymákat.

A kopaszodó férfiakban tehát több tesztoszteron termelődik?

Nem feltétlenül. A különbség a kopasz és a dús hajú férfi között általában nem a tesztoszteron-, vagy a DHT-szintjükben keresendő, hanem abban, hogy mennyire érzékenyek a hajhagymáik a DHT-ra. A kopaszodó férfiak hajhagymái egyszerűen kevésbé bírják a DHT „fojtogató” jelenlétét.

Viszont egy dologban minden kopaszodó férfi megegyezik: tarkótájon, a két fül közötti sávban még a legkopaszabb férfiaknak is marad egy holdsarlónyi, vagy patkóformájú hajas területe. Van, akinek ez a sáv meglehetősen széles, míg egyeseknek alig pár centiméter. Ezek a területek azért mentesülnek a kihullás alól, mert az itt elhelyezkedő hajszálakon nincs DHT receptor, tehát immunisak a hormon “gonosz játékára”. És ezen alapul a hajbeültetés egész módszertana és a hajbeültetés tartósságának kulcsa is. A tarkótájon lévő hajszálak ugyanúgy találkoznak a DHT hormonnal, csak az éppen nincs rájuk hatással. 

Hajbeültetés során a tarkótáji területről (ez az úgynevezett donorterület) kiemeljük a hajhagymákat és a kopaszodó fejtetőre ültetjük át őket. Mivel ezeknek a hajhagymáknak nincsenek DHT receptoraik, ezért ezeket a fejtetőn sem kockáztatja a kihullás veszélye.

Hány hajszálat lehet átültetni?

Meglepő lehet, de amikor még csak éppen feltűnik nálad hajhiány, akkor már több ezer, esetenként több tízezer hajszálad veszett oda. A hajbeültetés során az a célunk, hogy vizuálisan állítsuk vissza az eredeti állapotot. Ezt azt jelenti, hogy egy vizuálisan megfelelő fedéshez jóval kevesebb hajmennyiség is elég, mint amennyit elvesztettél. Egy átlagos férfi összesen 12.000-18.000 átültethető hajszállal rendelkezik, egy látványos és kiterjedt pótlást már ennél jóval kevesebből is meg lehet oldani.  Egy nap alatt átlagosan 3-4000 hajszál ültethető át.  Egy kiterjedt, a fejtetőn és homloktájon összefüggő hajhiány esetén olykor kétnapos műtétre van szükség. A kétnapos műtét során általában 8.000 hajszálat lehet átültetni. 

Az átültethető hajmennyiség azt jelenti, hogy csak annyi hajszálat ültetünk át a donorterületről, hogy a tarkótájon is megfelelő számú hajszál maradjon. Fontos tudni, hogy a vizuális fedést nem pusztán az átültethető és átültetett hajszálak határozzák meg. Ugyanis a világosabb hajú férfiak hajszálai jellemzően vékonyabbak és kevésbé fednek. A sötétebb hajú férfiak hajszálai vastagabbak és hajuk már kisebb mennyiségben is látványos. Ez az oka, hogy amikor orvosaink a megfelelő fedéshez szükséges hajmennyiséget kalkulálják, akkor nem pusztán a hajszálak mennyiségével számolnak, hanem azzal is, hogy a pótláshoz milyen jellegű haj áll rendelkezésre. 

(És egyúttal ez a magyarázata annak is, hogy nem igazán lehet pusztán négyzetcentiméterekre pontos árajánlatot adni. :))

A beültetést követően hány hajszálad marad meg tartósan?

Ha a műtétet követő pár hét során nem tartod be az egyszerű, de annál fontosabb orvosi utasításokat, akkor komolyan kockáztatod a hajbeültetés tartósságát.  Megfelelő odafigyeléssel az átültetett hajszálak 92-95%-a végleg beépül és tartósan megmarad. 

Az átültetés sikerét természetesen egyaránt meghatározza az orvos felkészültsége, a megfelelő minőségű hajátültető gépek alkamazása és a páciens közreműködése a beavatkozást követően.

Mit tehetsz te a hajbeültetés tartóssága érdekében?

Természetesen neked is fontos szereped van, hogy az átültetett hajszálaid életed végéig megmaradjanak és tartósan növekedjenek. Mivel itt egy sebészeti beavatkozásról van szó, ezért a műtétet követő regenerációs időszakban nagy körültekintéssel kell ápolnod az érintett területet, hogy az átültetett hajhagymák tökéletesen beépüljenek és növekedésnek induljanak. A kezdeti időszak 10-15 napig tart, mely során az orvos utasításai szerint kell ápolnod a fejbőröd, használnod egy speciális anyagokat rejtő fejpermetezőt. Emellett el kell kerülnöd az intenzív verejtékezést, a túlzott napsütést és az érintett terület dörzsölését. A hajbeültetés tartóssága szempontjából az első pár nap nagyon lényeges.

A hajbeültetést követően így kezeld a hajad

A műtét utáni időszakban még óvatosan kell bánnod az érintett területtel. De pár héttel később, amikor a hajhagymák beépültek és növekedésnek indultak, már ugyanúgy kezelheted a hajad, mint korábban. Ugyanúgy vághatod, borotválhatod, növesztheted, ápolhatod, ahogy korábban. Hajad állapota természetesen nemcsak a hormonokon múlik, hanem te magad is sokat tehetsz érte a jövőben. Ha az átültetést követően szép és egészséges frizurára vágysz, akkor a megfelelő minőségű táplálkozás, folyadékfogyasztás és hajápolás meg fogja hálálni magát.

Már csak az a kérdés, alkalmas vagy-e hajbeültetésre!

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)