hajbeültetés ára - borítókép - napszemüveges férfi

Miből tevődik össze a hajbeültetés ára? 4 tényező, ami százezreket jelenthet

Mennyibe kerül a hajbeültetés? Mi tartozik bele? Mit kapunk érte? Melyik klinika nyújtja a legjobb minőséget a pénzünkért? Ár/érték arányban mivel járunk a legjobban? 

Rengeteg szempont határozza meg a hajbeültetés árát. Most a legfontosabb tényezőket járjuk körbe, amiket ismernünk kell, hogy felkészültek legyünk és jó döntést hozzunk, ha hajbeültetésre szánjuk el magunkat.

Mennyibe is kerül egy darab hajszál átültetése? (és mi az a graft?)

A hajbeültetési árak esetében gyakran kétféle elszámolási egységgel találkozunk: hajszál- és graftszám szerinti árazás. 

A klinikák többsége átültetett hajszálak szerinti árat határoz meg, azonban ez nem igazán pontos, hiszen az átültetések során nem hajszálakat ültetnek át, hanem graftokat. A graftok azok a kis szövettokok, amik a hajhagymákat tartalmazzák. Jellemzően 1-4 hajszál nő ki egy-egy graftból. Ha a karunkon lévő szőrt nézzük, ott is gyakran látható, hogy egy-egy pontból sok esetben nem egy, hanem két szőrszál bújik ki, ez a haj esetében is pontosan így van. 

Tehát pácienstől függ, hogy egy graft átültetése során 1, 2, 3, vagy éppen 4 hajszál került-e át a ritka területre. Értelemszerűen az a páciens van jobb helyzetben, akinek ez az aránya minél magasabb, hiszen így kevesebb graft átültetésével éri el a megfelelő hajsűrűséget.

Milyen sűrű az ember haja?

Az orvosok úgy állapítják meg a hajsűrűséget, hogy a konzultáció során egy digitális hajkamerával közelről megvizsgálják a páciens haját. A készülék segítségével megállapítja az orvos, hogy a graftok átlagosan hány hajszálat rejtenek. Ha egy páciens esetén ez a szám a teljes hajszerkezeten átlagosan 2.4 graft/hajszálat mutat, akkor 1000 graft átültetése után 2.400 hajszállal lesz gazdagabb a páciens a kopaszodó területen. Természetesen ez nem pontos, de +/- nagyon kis eltéréssel meghatározható, hogy hány hajszál kerül így átültetésre. 

Az orvos a hajvastagságból, hajszínből (igen, az is számít) és a kopasz felület nagyságából meg tudja  állapítani, hogy hány hajszállal lehetne sűríteni az adott területet, hogy az megfelelő fedést nyújtson. Ezért fontos megállapítani, hogy a graftok hány hajszálat rejtenek, hiszen ha a fenti páciensnek 5000 hajszál átültetésre van szüksége és a hajszálsűrűsége 2.4 hajszál/graft, akkor nagyjából 2100 graftot kell átültetni és arányosan elhelyeznie a kopasz területen. (5000/2.4=2084).

Műtét során hogyan számolják meg ezt a több ezer graftot?

Az átültetett graftszámot a műtét során folyamatosan számolják. Ahogy az orvos szedi ki a műtét első felében a graftokat a páciens donorterületéről, az asszisztensek folyamatosan számolják, rendszerezik és sóoldatba helyezik a graftokat. Amint pedig kiszedte az orvos a megfelelő számú graftot, következhet a hajbeültetés

A hajbeültetés árát akkor miért nem graftok alapján határozzák meg?

Felmerülhet a kérdés, hogy ha úgyis graftokat ültetnek át az orvosok, akkor miért nem aszerint közlik a klinikák a hajbeültetés árát. Ennek csupán annyi az oka, hogy a legtöbben nem ismerik azt a kifejezést, hogy “graft”, így ezt könnyebb elképzelniük a pácienseknek és kommunikálniuk az orvosoknak.  

Érdekesség: gyakori, hogy valakinek “könnyen jön ki” a graftja, velük haladós a munka, míg akinek sűrű, tömött, azoknál pedig nehezebben lehet eltávolítani a graftot. Ez viszont annyira egyéni és speciális tényező, hogy ezzel nem lehet kalkulálni. 

hajbeültető orvos, Dr. Szodorai Ildikó

 

Mindenesetre az alábbiakat vegyük figyelembe, ha a klinikák ajánlatait vizsgáljuk: 
  • a személyes konzultáció során történik-e digitális hajvizsgálat, hogy képet kapjunk a hajunk sűrűségéről (graftonként hány hajszál nő)
  • az elszámolás során hajszálakat, vagy graftokat vesznek alapul? 


(az Art ‘N Hair-nél például a hajvizsgálatot követően graft alapú árajánlatot adunk.) 

A technológia hogyan határozza meg a hajbeültetés árát?

A technológia kérdését ketté lehet bontani gyakorlati és marketing szempontokra. Gyakorlati oldalról nézve kétféle hajbeültetés létezik: FUE és FUT technológia. Nincs harmadik eljárás, nincs szuper innováció, csak ez a kettő. Sőt, a FUT technológia elég kevés helyen érhető már el, hiszen a FUE szinte mindenben előnyösebb, mint a FUT.

De mi ez a két eljárás? A FUT során (csíkvételi technológia) a donorterületről egy hosszúkás bőrdarabot távolítanak el a fejbőrből, ami hajszálakat tartalmaz (vagyis graftokat, ugyebár). Ebből a bőrcsíkból kiszedik a hajszálakat, amiket végül átültetnek a kopasz területre. Ennek hátránya, hogy az eltávolított bőrcsík nyoma látszani fog a tarkón. 

A FUE technológia során viszont nincs szükség ilyen drasztikus módszerekre. A FUE technológiával ugyanis a donorterületről egyenként emeljük ki a graftokat és ültetjük át őket a kopasz területre. Így nem marad látható heg a műtét után. Így ez egy igen hatékony, természetes hatást nyújtó és barátságosabb beavatkozás, a hajbeültető klinikák többségén kizárólag a fejlett FUE technológiával találkozunk.

Ami itt fontos a hajbeültetés árának meghatározásához, az pedig a FUE eszköz ára, minősége. A FUE eljárás során a hajszálat egy speciális kis motoros körkéssel távolítják el. Ezen eszközök minőségének és árának is hatalmas a szórása. Nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségű, mennyire használt és milyen módon karbantartott gépet használnak a hajszálak kivételéhez. 

Mennyi múlik a gépek állapotán?

Sok. A legtöbb klinika 95-98%-os beépülési arányt ígér a pácienseknek. Tehát az átültetett graftok ekkora mértéke épül be és marad tartósan a fejbőrben és termeli a hajszálakat. Ez igaz is lehet. Azonban csak akkor valósulhat meg, ha tényleg csúcskategóriás eszközökkel dolgozunk és a hajbeültető orvos is magas tapasztalattal bír.

Ezek az eszközök igen drágák. Ahol rendszeresen diszkont árakkal találkozunk, esetleg a klinika sem túl meggyőző, akkor felmerülhet a gyanú, hogy az átültető eszköz sem topkategóriás, tehát a beültetés hatásfoka sem lesz tökéletes. Ha minket egy erősen használt, elavult FUE géppel kezelnek, akkor a 95% gyorsan lecsökkenhet 80%, 70%, 60%-ra. Így pedig a kedvező ár már nem is olyan kedvező. Sőt, sokkal rosszabb, hogy a be nem épült hajszálakat már örökre elveszítettük. Érdemes tehát olyan klinikát választani, amin látszik, hogy adnak a minőségre és ragaszkodnak a csúcstechnológiához. 

Megtévesztő reklámok?

A marketing szempontok pedig már ismertek más területekről is. A jobban, profibban hangzó név a laikusok számára magyarázhatja a hajbeültetés árának nagyságát. Hiszen mennyivel jobban hangzik a “FUE átültetés” helyett, hogy “V-FUE2 N-T Safe System technológia”…. 

De mivel a FUE technológia alapvetően elég egyszerű: kiemelik a graftokat a körkéssel, majd áthelyezik azt a kopasz területre, ezért az eszközök minőségén, precizitáson túl nagy különbség nincs köztük. 

Hiába találkozunk FUE, FUE2, FUE 2 Safe System, FUE No touch stb. elnevezésekkel, ezek az eszközök ugyanazon az elven működnek. 

Eltérő lehet például a kis körkés kialakítása (ami egyébként inkább hasonlít egy vékony tűre, mint késre), lehetnek apróbb technológiai eltérések, de jobban tesszük, ha nem a “jobban hangzó” technológiát választjuk, hanem referenciát kérünk, granciát kérünk, személyesen beszélünk az orvossal, a konzultáción gyűjtünk tapasztalatot a klinikákról stb. 

De azt mondták, hogy a “FUE 2 Safe System” esetében kisebb a tű átmérője, ezért jobb...

Igen, a hajbeültetés árának indoklásakor ez a technikai különbség gyakori téma. A kisebb tűátmérő azonban nem feltétlenül minőségbeli különbséget jelent. A gyártók a többféle tűátmérőt a páciensek egyéni tényezőire szabják: van, akinek vékonyabb tűvel, van akinek vastagabbal lehet könnyebben kiszedni a graftot. 

Ha esetleg a fájdalomtól tartunk, ezért preferálnánk a vékonyabb átmérőjű tűt, akkor ez sem indokolt, hiszen az érzéstelenítés miatt nem érzünk fájdalmat. Illetve olyan apró a különbség, hogy ez egyébként sem határozza meg azt, hogy mit érzünk. Bízzuk inkább az orvosunkra, hogy melyik tűt választja a mi esetünkben. 

A tű falvastagsága azonban (ellentétben az átmérővel) már minőségi kategóriát jelöl. Minél vékonyabb falú a tű, annál drágább, ez azonban elenyésző összeg a teljes hajbeültetés költségében, így ez sem indokolja az akár több 100.000 forintos nagyságrendű különbséget. 

Röviden tehát ahol azt látjuk, hogy FUE technológia, ott ugyanaz az eljárás. A berendezés minősége, hatékonysága és modernsége pedig nem a bonyolult elnevezésektől függ.

Fix költségek egy hajbeültetés során

A hajbeültetés a legtöbb ember számára egy igen költséges eljárás. Itt nem pusztán a hajbeültető gépre gondolunk, hanem például a digitális hajvizsgáló készülékre, a műtő infrastruktúrájára, annak folyamatos karbantartására, a klinika higiéniájára, hajbeültetés során használt készítményekre és persze a többi orvosi eszköz rendszeres karbantartására, cseréjére. Ezenkívül a hajbeültetésnél a főszereplő az orvos, de ez sokkal inkább csapatmunka, mint egyéni produkció. 

A megfelelően felkészített és tapasztalt személyzet (egy hajbeültetés során általában 2-3 asszistens dolgozik az orvos keze alá) esszenciális jelentőséggel bír abban, hogy az orvos zavartalanul, maximálisan koncentrálva tudjon dolgozni. Ha ez nem adott, akkor nem tud olyan minőségben dolgozni az orvos és jelentősen kevesebb graftot tud átültetni egy nap alatt. Ezeknek az összetevők is mind-mind komoly értékkel bírnak.

digitális hajvizsgálat mezoterápia előtt

A hajbeültető orvos felkészültsége, tapasztalata

Ez nagyon fontos tényező. A hajbeültetés sikere 3 lábon áll: az alkalmazott technológia, a páciens közreműködése és a hajbeültető orvos szakértelme. Ha ebből a háromból bármelyikkel probléma van, az jelentős mértékben ront a hajbeültetés hatásfokán. 

Az esztétikus hajbeültetés roppant sok gyakorlatot és magasfokú szakértelmet kíván. Ez egy több órás műtét, ahol az orvosnak folyamatosan milliméter pontosan kell dolgoznia. Az orvos hozzáértése határozza meg (a hajbeültetés sikerén túl), hogy mennyire lesz természetes, esztétikus a végeredmény. Mennyire lesz homogén a donorterület és a sűrítendő terület. Megfelelő lesz-e hajszálak növekedési iránya, megfelelő lesz-e a hajvonal, megfelelő lesz-e a sűrűsége a beültetett hajnak. A magas szakértelem, továbbképzések, a sokéves gyakorlat, a kiemelkedő esztétikai érzék és az órákon át tartó koncentrációs képesség szintén lényeges elem, ha a hajbeültetés árát szeretnénk meghatározni. 

Ha hajbeültetésre adjuk a fejünket (a szó minden értelmében), akkor igenis várjuk el a legmagasabb szakértelmet és hogy a műtét előtt egy hajbeültető orvossal beszélhessünk a konzultáción. Ez azért fontos, mert hitelesen csak egy tapasztalt orvos tudja megtervezni a megfelelő hajvonalat, hajsűrűséget. Ezen kívül ő az, aki hitelt érdemlően meg tudja állapítani hajunk állapotát a hajbeültetés szempontjából.  

Érdekesség, hogy általában több a fiatalabb női hajbeültető orvos. Erről nem született felmérés, de ennek az lehet az oka, hogy a nagyon finom, aprólékos mozdulatokat egy kisebb, finomabb kézzel, és az órákon át tartó monoton koncentrációt fiatalabb korban könnyebben meg lehet valósítani. A rutin esetében tehát nem feltétlenül az életkor a döntő, hanem a műtétek száma. Kérdezzünk rá nyugodtan arra is a konzultáció során, hogy a minket kezelő orvos mekkora tapasztalattal bír és kérjünk referenciákat.

Kiegészítő kezelések, kényelmi szolgáltatások

A hajbeültetés árába jóval több szolgáltatás tartozik, mint a puszta műtét díja (klinika rezsije, orvosok és asszisztensek bére, hajbeültető eszközök stb.). Az orvosi konzultáció és előzetes kivizsgálás több helyen is pénzbe kerül, ugyanakkor a klinikák gyakran ezt az összeget jóváírják a műtét árából.

A műtét utáni konzultációk, kontrollok, rendelkezésre állás díja, de még a legtöbb helyen ajándékként feltüntetett speciális nyakpárna, vitaminok, kiegészítők is ebből kerülnek fedezésre. Valahol ezt külön számolják fel, más helyen pedig természetesnek veszik és beletartozik a műtéti árba.

… és persze a kedvezmények

Mivel a legtöbb klinika egyénileg, páciensekre szabva állapítja meg a hajbeültetés árát, ezért nem ritka náluk a rugalmas árképzés. Ez kapóra jöhet, ha esetleg kiegészítő kezeléseket szeretnénk igénybe venni. Erre példa akár a műtét előtti, vagy utáni mezoterápiás hajerősítés, vagy a további hajhullást meggátló mezoterápia, esetleg az orvosi mikropigmentáció. Ha a hajbeültető műtét áráról alkudozunk, akkor nyugodtan kérdezzünk rá, hogy jár-e páciens kedvezmény a többi kezelésre. 

Látható, hogy az elsőre magasnak tűnő műtéti ár rendkívül sok tételből tevődik össze. De ugyanakkor az is, hogy ez az összeg sok esetben igen rugalmas és ha kellően résen vagyunk, akkor akár százezrekkel is csökkenhet a számla összege a hajbeültetést követően. 

Sokéves tapasztalat után azonban egy dolgot bátran kijelenthetünk: egy dologban ne legyünk rugalmasak és megengedőek, ez pedig a hajbeültetés legmagasabb minősége. A hajbeültetés egy életre szól és korlátozottan állnak rendelkezésre hajszálaink. Ha egy műtét nem sikerül megfelelően, akkor általában némi korrekció még belefér, de a legtöbb esetben végleges lesz az eredmény.

Ha soknak érezzük a hajbeültetés árát, akkor éljünk a klinkák által felkínált részletfizetési lehetőségekkel, esetleg végeztessük el 2 hullámban (akár 1-2 év kihagyással) a műtétet. Meg fogja hálálni magát, ha nem engedünk a minőségből és esetleg két lépcsőben vállalkozunk a műtétre. 

Téged is érint a kopaszság? Szeretnél egy kötöttségektől mentes hajvizsgálaton részt venni, ahol tapasztalt hajbeültető orvosaink vizsgálnak meg? Megnéznéd, hogy milyen egy valóban magas minőséget nyújtó hajbeültető klinika? Foglalj időpontot és látogass el az Art ‘N Hair Hajklinikára!

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)