hajbeültetés nőknek

Orvosi hajbeültetés nőknek – mikor és kinek nyújt megoldást?

Milyen eredménnyel jár a hajbeültetés nőknek? Hogyan valósítható meg és milyen esetekben alkalmazható?

Meddig beszélünk természetes női hajhullásról?

Kevés félelmetesebbel szembesülhet egy nő, mint az intenzív hajhullás, kopaszodás.

Míg a férfiaknak is komoly testképzavart okoz hajuk elvesztése, addig a nőknél ez sokkal nagyobb hátrányt jelent. Ameddig a férfiaknak a kopasz frizura alapvetően döntés kérdése, addig a nőknél ez egyszerűen tabu. 

Természetes hajhullásról napi 50-100 szál elvesztése esetén beszélünk. Ez marad például a fésű fogai között, a lefolyóban, vagy a gallérunkon. De ez nem gond, hiszen ez a normális hajtermelődés része, ami a hajszálaink életciklusára vezethető vissza: ahogy hullik ki a hajunk, folyamatosan jön az utánpótlás. A probléma akkor kezdődik, ha ez a napi 50-100 szál elvesztése elkezd növekedni és a hajunk újratermelődése pedig megáll, csökken.

Fiatalként mindenkinek intenzívebben nő a haja, idősebb korban ez lelassul. A férfiaknak az esetek többségében egy látható, kisebb-nagyobb mértékű kopaszodás jelenik meg. A nők esetében viszont általában csupán némi ritkulást és lassabb hajnövekedést figyelhetünk meg, ami azonban rendszerint nem jár kopaszsággal. 

A férfi és a női hajbeültetés esetén is meg kell tudni, miért hullik a hajunk. A férfiak esetében döntőrészt természetes, hormonális hajhullás történik, ilyenkor jó döntés a hajbeültetés. De a nőket a hormonális eredetű kopaszodás általában elkerüli, vagy csak enyhén érinti. 

Női hajhullás okai

Amikor női hajhullásról beszélünk, akkor különösen fontos feltárni az okát, hiszen a szétszórt és foltos hajhullás hátterében is más állhat. A foltos jellegű hajhullás egy tünet, amely mögött jellemzően valamilyen góc áll: ilyen lehet például egy egyszerű mandulagyulladás. Ezt időben kezelve a hajhullás is megállhat. 

Szétszórt, azaz diffúz hajhullás esetében az egész fejbőrön ritkul a haj. Ez kialakulhat akár szülés után, vashiány esetén, fertőző betegség, tápanyag megvonás és drasztikus fogyókúra miatt. De például azoknál a vegánoknál, vegetáriánusoknál, ketogén, vagy paleo diétán lévőknél, testépítőknél is előfordulhat, akik csupán pár ételt fogyasztanak, vagy nem fordítanak gondot a megfelelő arányú makrotápanyagok bevitelére (növényi eredetű zsírok, fehérje, szénhidrát), illetve a szükséges vitaminbevitelre. 

További okok is állhatnak a női hajhullás hátterében, például stressz, dohányzás, kozmetikumok, nyomelemhiány. Amikor ezeket a tüneteket észleljük, egy endokrinológiai vizsgálat, bőrgyógyász, hajspecialista orvos segíthet kideríteni, hogy mi áll a háttérben és mit tehetünk ellene. Ha időben érkezik a segítség, akkor szinte kivétel nélkül megállítható, visszafordítható folyamatról beszélünk.

Mikor jelent megoldást a hajbeültetés nőknek?

Szerencsére a nők számára is ugyanolyan eredménnyel megvalósítható a hajbeültetés, mint a férfiak esetén, ha a hajvesztés oka már ismert. 

Milyen esetekben javasolható hajbeültetés nőknek:
  • Öröklött, hormonális eredetű női kopaszodás okozta hajhiány pótlása, vissza sűrítése

Ahogy a férfiaknál általánosan előfordul a DHT hormon  okozta hajhullás, úgy a nőknél is előfordulhat a hormonális kopaszodás, bár sokkal ritkábban és jóval kisebb mértékben. A nők esetében itt általában nem a haj újjáépítéséről van szó, hanem pusztán sűrítésről. 

Sok nőnek okoz problémát a cakkos, egyenetlen elülső hajvonal, vagy a túlzottan magas homlok. Gyakori panasz még, a halántéktájon felkopó ritkás haj, esetleg a fejtetőn lévő választékban található gyérülés. 

Az egyenetlen hajvonal és magas homlok gyakran természetesen alakul ki, a gyérülés, kopás viszont a gyakran viselt, túl szoros copftól, is kialakulhat. Ilyen esetekben pár ezer hajszállal lejjebb hozható a hajvonal, illetve vissza sűríthető a gyér terület.  

  • Külső eredetű hajveszteség: baleseti heg, sérülés, besugárzás után 

Ha a fejbőrünkön balesetből, vagy műtétből származó, hajhiányos heg található, az tökéletesen fedhető, pótolható hajátültetéssel. 

női hajbeültetés

Hogyan zajlik a női hajbeültetés?

A férfiakéhoz hasonló módon zajlik a nők számára is a műtét. Ennek során hajtüsző egységekkel (graftok) pótoljuk, sűrítjük az érintett ritkás területet. 

Ezeket a graftokat mindig egy sűrű adóhelyről (donorterület) vesszük ki és ültetjük át a sűrítendő területre. A hajbeültetés során természetesen kulcsfontosságú, hogy csupán annyi hajszálat távolítsunk el az adóhelyről, hogy a műtét után ott is tökéletesen sűrű hatást keltő hajmennyiség maradjon. 

Egy átlagos embernek 12.000-14.000 hajszál nyerhető ki az adóhelyről úgy, hogy még a donorterületen is megfelelő maradjon a fedés. Viszonyításképpen egy 8.000 hajszálas átültetéssel már egy igen kiterjedt férfias kopaszodás is pótolható. Elméletileg tehát elképzelhető, hogy valaki túl kevés haj mennyiséggel rendelkezik a hajátültetéshez, a gyakorlatban azonban ez igen ritkán fordul elő. 

Annak megállapításához, hogy valaki megfelelő  hajmennyiséggel rendelkezik-e a hajátültetéshez, mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges, ahol digitális hajkamerás vizsgálattal állapítják meg az átültethető hajszál számot. 

A FUE típusú hajbeültetés

A mai modern hajbeültetés két részből tevődik össze.

A műtét első felében a pácens hason fekszik és az orvos a tarkótájról kiemeli az átültetendő hajhagymákat. Ez a haj mennyiségtől függően pár órát vesz igénybe. A hajhagymák kinyerése egy speciális géppel történik, amelyben egy apró, tűhegynyi vastagságú körkés emeli ki a hajhagymákat tartalmazó szövettokokat (graft). 

A műtét második felében pedig az így kinyert hajhagymáknak először fogadóhelyet készít az orvos, majd a graftkat egyenként behelyezi a fogadóhelyekre. A műtét alatt a páciens ébren lehet, hiszen helyi érzéstelenítést használunk, a beavatkozást követően pedig a páciens még aznap hazamehet.

Egy nap alatt nagyjából 3500-4000 hajszálat lehet átültetni. Amennyiben ennél nagyobb mennyiség szükséges a pótláshoz, akkor rendszerint a páciens két egymást követő napon vesz részt a műtéten. 

Mi a hajnyírás nélküli hajbeültetés előnye és hátránya?

Természetesen nem véletlenül borotváljuk le a hajat hajbeültetés előtt. Ha a teljes terület tiszta (hajnélküli), akkor az orvos kényelmesebben és gyorsabban tud dolgozni. A kényelmi szemponton túl tehét praktikus okai is vannak. 

Sok nő számára eddig azért nem volt alternatíva a hajbeültetés, mert a a tévhit kering még most is a köztudatban, hogy mindenképpen le kell borotválni a hajunkat. Ez azonban szerencsére már nincs így. Manapság már speciális FUE felszereléssel kiválóan megoldható hosszú haj átültetése is, így nem kell leborotválni a hajunkat. Ez a műtét természetesen lassabban zajlik, azonban ugyanolyan hatásfokú. 

Két okból terjedtel a tévhit a kötelező borotválásról. Egyrészt mert a hajbeültetéssel leginkább a férfiak élnek, náluk pedig kisebb lemondással jár az egyébként is kopaszodó frizura leborotválása. Másrészt tényleg speciális felszerelés és szakértelem kell hozzá. Mivel hajbeültetésre általában férfiak járnak, ezért sok klinika nem tartotta indokoltnak, hogy erre is felkészüljenek. Ez az oka, hogy a legtöbb klinikán még ma sem vállalják a női hajbeültetést. 

Látszódni fog a hajbeültetés nyoma?

Beültetett terület

A hajbeültetést követő pár nap alatt látszódni fog, hogy műtét történt. Ennek nyoma általában 1 hét után eltűnik, a következő 1-2 hét során enyhe bőrpírral, viszketéssel lehet számolni, de ez nem törvényszerű. Ekkor nem szabad vakargatni, vagy dörzsölni, sőt, a klinikától kapott speciális U alakú nyakpárnával kell aludni, hogy alvás közben se forgolódjunk. 

A hajhagymák beépülése után viszont sem állagában, sem színében, sem irányában nem különbözik az átültetett haj az eredeti hajtól. Az ugyanolyan sebességben nő, ugyanúgy vágható, festhető, formázható. 

Donorterület

A donorterületen természetesen a graftok úgy kerülnek kiemelésre, hogy a műtét után még mindig megfelelő mértékű fedést biztosítsanak a megmaradt hajszálak. Emiatt nem kell attól tartani, hogy ugyan a beültetett részen szép sűrű a hajunk, a donorterület pedig nagyon ritka lett. 

A műtét után a donorterületnek is kell 1-2 nap, míg a műtét nyoma elmúlik. A következő pár napban ez a terület is érzékeny lehet.

Milyen esetben nem végezhető el a hajbeültetés nőknek?

Extrém mértékű, diffúz hajritkulás esetén problémát okozhat, hogy az adóhely (donorterület) sem rendelkezik megfelelő számú átültethető hajszállal. Ilyenkor technikailag ugyan megoldható lenne a hajbeültetés, de az elérhető hatás miatt nem lenne megfelelő az eredmény. 

Akkor sem javasoljuk rögtön a hajbeültetést, amikor nem derül ki pontosan, hogy mi okozza a hajhullást. Ha nem öröklött (hormonális eredetű, vagy vele született), vagy fizikai (hajhúzás) okai vannak a hajhullásnak, akkor először meg kell találni a hajhullás okát és visszafordítani azt.

Amennyiben viszont magas homlokkal, egyenetlen hajvonallal, bizonyíthatóan hormonális hajhullással, vagy hegek okozta hajhiánnyal van dolgunk, akkor könnyedén megoldható a hajbeültetés nők számára is.

Neked is szükséged lenne hajpótlásra, hajbeültetésre? Gyere el klinikánkra, ahol egy orvosi hajkamerás vizsgálat és konzultáció keretében megbeszéljük, hogyan segíthetünk neked is. 

Foglalj időpontot és látogass el budapesti központunkba!

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)