hajbeültetés után dolgozik a fodrász

Hajbeültetés után hogyan fogadjuk vendégeinket – avagy 5 tipp, hogy te legyél a legsikeresebb fodrász 2021-ben

Női és férfi pácienseink gyakran panaszkodnak, hogy a fodrászuk kelletlenül fogadta a hajbeültetés ötletét. Ennek az állt a hátterében, hogy nem volt megbizonyosodva annak hatásáról és abban is bizonytalan volt, hogyan kezelje a vendégek frizuráját hajbeültetés után.  

Pedig nincs benne nagy ördöngősség, ráadásul a hajbeültetés egyre népszerűbb beavatkozás nőknél és férfiaknál is egyaránt. Évente világszerte milliók, de itthon is ezrek vesznek részt hajbeültetésen, akiknek a száma évről-évre nő.

Biztos lehetsz benne, hogy te is egyre több ilyen frizurával fogsz találkozni. Ha szeretnéd, hogy évek múlva is rád hivatkozzanak, hogy te vagy a legfelkészültebb fodrász, akkor fontos megismerned, hogyan kezelheted szakszerűen a beültetett hajú női és férfi vendégeid frizuráját.

A fodrászok tartanak a beültetett hajtól

A pácienseink beszámolói szerint a fodrászok egy része először bizonytalan, ha egy beültetett hajú vendég foglal náluk helyet. Ezen nem kell meglepődni, hiszen egy műtét után a legtöbben félve nyúlnak a kezelt területhez. Érzékenyebbnek hiszik az új hajszálakat, nem szeretnének ártani és nem tudják, hogy milyen módon kezeljék a beültetett hajszálakat, hajhagymákat a hajbeültetés után. Ez érthető. 

Azonban némi felkészüléssel ugyanolyan magabiztosan kezelhetjük a beültetett hajú vendégeinket, mint bárki mást.

Csatlakozz az Art ‘N Hair Facebook csoportjába!

Itt veletek, fodrászokkal osztunk meg érdekességeket, információkat a hajbeültetéssel és egyéb hajkezelési módokkal kapcsolatban! 

Mikor nyúlhatsz hozzá a beültetett hajhoz?

A hajbeültetés után 1 hónapig nem szabad hozzáérni a beültetett hajhoz. Ilyenkor csak az orvos és a páciens érintheti meg a fejbőrt és a hajmosás is roppant finom mozdulatokkal zajlik. Ha valaki ilyenkor kér időpontot, jobb, ha türelemre intjük. Fodrászként akkor nyúljunk hozzá az átültetett hajhoz, amint a tartós hajszálak megjelentek. Azt javasoljuk, hogy a hajbeültetésük utáni 4-6. hónapban kezdjünk foglalkozni beültetett hajú vendégeinkkel. 

Ahogy említettük, a frissen kiserkenő hajszálak, hajpihék pár hét után kihullanak és csak 3-5 hónap után kezd el megjelenni az új haj. Ezek már ugyanúgy kezelhetőek, mint az eredeti hajszálak. Ugyanolyan erősek, ugyanolyan jól formázhatóak. Számítsunk rá, hogy ez még nem a végleges hajmennyiség, hiszen a hajbeültetés utáni 10-12. hónapban kezd aktívan hajat termelni az összes beültetett hajhagyma. 

hajbeültetés eredménye

Hogyan kezeld a vendégeid frizuráját hajbeültetés után?

Összegyűjtöttünk pár tippet, amit szem előtt kell tartanod, ha először találkozol hajbeültetésen átesett vendégekkel.

Hajmosás

A hajbeültetés utáni hetekben, hónapokban a páciens kímélő, vegyszermentes, antiallergén samponnal mossa a haját. Ezeknek a feltételeknek az úgynevezett babasamponok többsége megfelel. Amennyiben van lehetőségünk, akkor mi is inkább válasszuk a kímélő termékeket, ha hajvágásra jelentkezik valaki a hajbeültetés utáni hónapokban. Amíg még nem nőtt ki minden hajszál, jobb kímélni a fejbőrt és a hajszálakat. 

Mire figyelj oda a samponválasztásnál? 

Bizonyára megvannak a bevált készítményeink, ami csodát művelnek a hajjal, de egyre több fodrásznál megjelennek a kímélő samponok, balzsamok, amikkel az érzékenyebb hajú, bőrű vendégeket tudják kezelni. Persze az is egy lehetőség (költségesebb és lassabb), hogy egyenként próbálgatjuk ezeket, de most adunk pár ötletet, hogy mire tanácsos figyelni a vásárlás során. 

Mielőtt megveszünk valamit, érdemes az apróbetűket is átfutni. A nemzetközi INCI listán tudjuk ellenőrizni a különböző kozmetikumok összetevőit. A samponokban gyakori az SLS, SLES, ALS CAPB, parabének, phenoxyethanolok, BHT használata, de szerencsére egyre több kozmetikum jelenik meg, melyeket natúr, bio, antiallergén összetevőkből alkotnak meg a fenti mesterséges összetevők helyett. Ezek káros hatások nélkül ápolják, kímélik, táplálják az érzékeny fejbőrt. 

Igen, az ember a modern és drága szerektől az intenzív és látványos hatást várja el: legyen tartós, legyen csillogó,fénylő, legyen sok hab, illat stb… Ezeket mindenki élvezi, de hosszabb távon sajnos ártanak, kimerítik a hajunkat, fejbőrünket. A hajbeültetés után pedig erre van az embernek a legkevésbé szüksége. 

De miért is használják ezeket a szereket, ha ártanak, egyáltalán mire jók? Mindenki szeretné, hogy a samponja sokáig elálljon, intenzíven habozzon, illatos legyen, a használat után selymes legyen a hajunk tapintása. A gyártók pedig szeretnék ezeket az igényeket a lehető legjobban kiszolgálni, a lehető legolcsóbban. Ilyenkor pedig úgy döntenek, hogy akár hosszabb távon környezet- és/vagy egészségkárosító eszközöket vetnek be.

Az SLS, SLES, ALS, ALES például olyan anyagok, amelyektől a termékek intenzíven habzanak, gyakran találkozunk velük tusfürdőkben, fogkrémekben, habfürdőkben és persze samponokban. Ezek sajnos erősen szárítják a bőrünket, hajunkat. A bőrünk, hajunk szárazsága a kellemetlen tapintáson túl, amiatt is káros, hogy így kevésbé leszünk ellenállóak a káros anyagoknak, környezeti hatásoknak. 

A parabén is megtalálható a legtöbb kozmetikumban, hiszen egy olcsó és magas hatásfokú konzerválószerről van szó. Sajnos hosszabb távon használva irritálhatja a bőrt, zavarhatja hormonrendszerünket, ezen túl környezetkárosító hatása is van. 

A kőolajszármazékokért sem kell a benzinkútra menni, mivel a kozmetikumoknál is gyakori látogatónak számítanak az olajoshordók. A gyártók roppant olcsón jutnak hozzájuk és némi kezelés után a samponokban, balzsamokban, krémekben is felhasználásra kerülnek. Igen, egyes egészségügyi minőségű szerekben is találkozhatunk velük, de nagyon nem mindegy a feldolgozás módja és hogy milyen adalékokat rejtenek, milyen célból hozzák őket létre.

A szilikonok megítélése vegyes. Egyes kutatások szerint nem tömítik el a pórusokat, hanem egy selymes (-nek érződő, valójában porózus), lélegző réteget hoz létre a bőrünk felületén, ezért az lélegzik alatta, a nedvességtartalmat pedig megőrzi. A szilikon körülötti éles viták abból is adódnak, hogy millió összetételben használják a lehető legszélesebb körökben, természetesen mindenkinek más a tapasztalata. 

Kontra érvként szokott szerepelni, hogy a szilikon illékony mivolta miatt a kezdeti selymességet és kezdeti nedvességkötése pár óra után eltűnik, így hosszabb távon alkalmazva inkább dehidratálja a bőrt. 

Mi nem beszélnénk le senkit a szilikonok alkalmazásáról, de roppant fontos, hogy megfelelő minőségű és tesztelt készítményeket használjunk. A hajbeültetés utáni pár hónap során azonban mindenkit óva intünk, hogy a szükségesnél több szert alkalmazzon. A szilikonos szerek használata előtt fontoljuk meg, hogy tényleg szükség van-e rájuk.

Nézzük meg a címkéket, de kezdetnek itt van pár natúr összetevőket alkalmazó márka: Weleda, Biola, Urtekram, Logona, Krém Patika.  És ha már bio eszközöket keresünk, legyünk jófejek és adjunk egy esélyt PETA logóval ellátott a vegán és állatkísérlet-mentes szereknek is: Alterra, Dermomed, Dr. Organic, Intecto Naturals, Helia-D stb. 

Határozottan javasoljuk, hogy a vendégeiddel beszéld meg, hogy mit és miért használsz. Kérd meg őket, hogy számoljanak be ők is a tapasztalataikról is, illetve lehetőleg ők is váltsanak ilyen típusú  szerekre. 

Fejbőr masszírozása

A fejbőrnek és hajnak is rengeteget segíthet a fejbőr masszírozása a hajbeültetés után. Ez serkenti a vérkeringést, javítja a hajhagymák tápanyagfelvevő képességét. A fejbőr megfelelő masszírozása hajbeültetés nélkül is csodás hatást gyakorol a hajra, a hajbeültetést követően pedig különösen javallott. Természetesen nem közvetlenül a hajbeültetés után, de amint beépültek a hajhagymák és az orvos is jónak látja, nyugodtan masszírozhatjuk a vendégünk fejbőrét.

Hajpakolás, tápanyagok, vitaminok, mezoterápia

hajmezoterápia

A hajunk és fejbőrünk meghálálják a haj és fejbőr kíméletes tisztítását, táplálását. A hajbeültetés után javasolhatjuk hajerősítő vitaminok fogyasztását, de az igazán professzionális hatás kedvéért egy 5-10 alkalmas mezoterápia a jó döntés. 

A mezoterápia is egy orvosi jellegű beavatkozás, mely a nők és férfiak körében igen népszerű és varázslatos eredményt mutat. A mezoterápia során egy különböző hatóanyagból, vitaminokból álló vitaminkomplexet fecskendezünk a fejbőr alá 120 különböző pontban. A kúra után hajunk és fejbőrünk egészségesebb, vitálisabb, erősebb lesz. További előnye, hogy a hajunk növekedésének sebességét is növeli. 

Míg a nők számára az általános mezoterápia a legkelendőbb, azoknak a férfiaknak, akik hajhullással küzdenek, mindenképpen a DHT-blokkolóval ellátott mezoterápia a javasolt választás. Ugyanis a DHT-blokkolóval a hullásra hajlamos hajat tudjuk megóvni a hajhullást okozó hormonoktól. 

A rendszeres, tápláló hajpakolás is segíthet, a hajbeültetés után. Itt alapvetően hajerősítő célú hajpakolást javasoljuk. Ennél is törekedjünk a minél kímélőbb, természetes alapanyagokat tartalmazó szerek használatára. Ilyenek például a KJMN termékei, vagy Nature Box, Shizen Premium Natural stb. készítmények.

hajmezoterápia

Hajszárítás

A frissen beültetett hajat és fejbőrt óvjuk a kiszáradástól és a hőhatástól. Ezért a túl forró hajszárítók alkalmazását kerüljük és hívjuk fel vendégeink figyelmét, hogy lehetőleg eleinte otthon is kerüljék ennek használatát. 

Női vendégeidet talán nem kell figyelmeztetni, de férfi vendégeid figyelmét hívd fel, hogy lehetőleg a ritkább fogú, tompa végű fésűket használják (és fésülködés közben nem szükséges karistolniuk a fejbőrt :)). 

A hajbeültetés után pár hónappal már gond nélkül alkalmazható a hajszárító természetesen. Azonban a hajbeültetéstől függetlenül általános tanács, hogy a hajnak és fejbőrnek nem tesz jó a túlzott szárítás és hőhatás. Ennek hatására kiszárad fejbőrünk és hajunk, a hajhagymák pedig a kiszáradt, víz nélküli fejbőrnél nehezebben veszik fel a tápanyagokat.

Festés, formázás, vágás

A hajbeültetés után a férfi pácienseink egy ideig a rövidre nyírt hajat részesítik előnyben, amíg a beültetett hajhagymák növekedésnek nem indulnak. Mikor már növekszik a haj, nyugodtan nyírható, formázható. A rövidre nyírás és a buzz stílus adja magát a kezdeti időszakban, ez alkalmazható is, de a borotva használata az első 6-8 hónapban kerülendő. 

A nők esetében pedig a haj egyenesítés, hullámosítás helyett javasold inkább a természetes, kevesebb fizikai hatást igénylő frizura kialakítását. A festést, vagy akár peroxidos fehérítést az első hónapokban itt is tanácsos kerülni, a tartós haj megjelenése után azonban szabadon használhatóak ezek az eszközök. 

Amennyiben mégis valamilyen hajfestéket használunk, javasoljunk olyan frizurát, megoldást, ami a hajtöveket, fejbőrt békén hagyja és koncentráljunk inkább a hajvégekre. 

Természetes összetevőkből készült hajformázó zseléket, habokat például a Logona, Santé, Farfalla, Phiofitos, Bioturm, Eco Cosmetics, CMD Naturkosmetik polcain találhatunk. De nézzünk szét alaposan hiszen ma már a különböző webshopokban és üzletekben szerencsére bőven van választási lehetőségünk. 

Ne felejtsük el, hogy ezek a készítmények noha kímélő, természetes összetevőkből készültek, de hajunk meghálálja, ha hagyjuk pihenni, regenerálódni a hajbeültetés után ezért jobban teszed, ha te is azt javaslod vendégeidnek, hogy iktassanak be pihenőnapokat a hajuknak.

hajbeültetés eredménye

Összességében elmondható, hogy a vendégünk hajbeültetése után a haja ugyanúgy kezelhető lesz, mint bárkinek. Ehhez azonban némi türelemre van szükség a vendégünk részéről, hiszen az első hónapokban tanácsos kímélni az újonnan megjelenő hajszálakat. Amint a hajbeültetés után kiserkentek a babahajak, majd ezt pár hónap után leváltja a maradandó, tartós haj, utána már kíméletesen ugyan, de bátran kezelhető a beültetett haj.

Ne féljünk tehát hozzányúlni, ne kezeljük fenntartásokkal ezeket a frizurákat. A hajbeültetés mára egy stabil, kiforrott rutinműtétnek minősül, ami megfelelő technológiával és szakértelemmel elvégezve 95-98%-os hajmegmaradást garantál.

+1 Rendezd át vendégeid fürdőszobáját

Az egy dolog, hogy mi mit használunk a férfi és női vendégeink esetén, hiszen csak alkalmanként kezeljük a hajukat. Sokkal nagyobb az ő felelősségük, hiszen a napi szintű haj- és bőrápolást ők végzik. 

A legjobb, amit tenni tudunk, ha tájékoztatjuk őket, hogy ne a legolcsóbb sampont vegyék le a polcról (ez inkább a férfiakra jellemző), de ne is a legdrágább, luxusérzetet keltő szert (ezt pedig a nők esetében figyelhetjük meg gyakrabban), hanem válasszanak tudatosan, összetevők és szükségleteik alapján. 

Amíg a nők általában jóval lelkiismeretesebben kezelik a hajukat, sok férfi páciensünknél látjuk, hogy az új hajuk megjelenése után azt aktívan, agresszívan formázzák azt. Sajnos a gélek, lakkok, olajok túlzott használata nem segít sem a hajnak, sem a fejbőrnek. 

A megfelelő minőségű fésű, hajszárító, -vasaló beszerzése és ezek megfelelő alkalmazása igen fontos, ha elégedett vendégekkel szeretnénk találkozni hétről-hétre, hónapról-hónapra. 

Ne legyünk restek felhívni a figyelmüket és segíteni nekik, hogy megfelelően kezeljék otthon is hajukat, hiszen ami neked természetes és magától értetődő, azt ők nem feltétlenül tudják. 

Így tudod elérni, hogy ne a vendégeid ne hajmentés, haj-elsősegély miatt keressenek fel, hanem hogy az ápolt hajukból aztán frizurát tudj varázsolni. 

További részletekre is kíváncsi vagy a beültetett hajjal, vagy magával az eljárással kapcsolatban? Keress minket bátran, örömmel segítünk!

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)