hajmosás

Hajmosás – te is rosszul csinálod?

A hajápolás alapvető eleme a helyes hajmosás: megfelelő időközönként, eszközökkel és módszerrel. Sokan nem is gondolják, hogy el lehet rontani a hajmosást és meglepődnének, ha tudnák, hogy mi minden történik egy-egy fürdőszobában. 

Miért kell hajat mosni?

A hajmosás célja, hogy hajunkat és fejbőrünket megfelelően tisztítsuk, óvjuk, ápoljuk. A higiéniai szerepen túl komoly esztétikai célja is van a megfelelően végzett hajmosásnak. Ha elhanyagoljuk a hajmosást, akkor hajunk és fejbőrünk egészségtelen, zsíros, pattanásos lehet. 

De ha túlzásba visszük, gyakran akkor sem lesz tisztább és egészségesebb hajunk, hanem pont ellenkezőleg: egy szint után csak ártunk frizuránknak. Gondoljunk csak arra, hogy a túlzott sportolás is ártalmas lehet szervezetünkre (főleg, ha rossz technikát is alkalmazunk). 

A hajunknak és fejbőrünknek megvan a maga önálló működése, a hajmosás során legyünk erre tekintettel és ügyeljünk rá, hogy támogassuk, segítsük a természetes folyamatokat.

A hajmosás lépései

Gyerekként talán úgy tanítottak minket, hogy “vizezem, felkenem, ráöntöm, dörzsölöm, fésülöm, lemosom, szárítom – és kész is”.  Ez alapvetően nem is áll messze a valóságtól, de fejtsük picit ki.

A samponok, balzsamok többségén megtalálható a használati útmutató, ezeket nem véletlenül írják rá. Fussuk át vásárláskor a megfelelő alkalmazási módot. Sokan nagyon rohannak és éppen annyit dörzsölik a sampont, hogy az még jól esik, de amikor kellően habos, már öblítik is le. Ezzel szemben érdemes alaposan, kb. 5-10 percig a fejbőrbe masszírozni a sampont. Igen, nem a hajunkat sikáljuk, hanem a fejbőrünket masszírozzuk. Ezzel nemcsak tisztítjuk azt, hanem fejbőrünk vérkeringését is serkentjük, mely így könnyebben tud tápanyagot, oxigént szállítani, felhasználni. 

A fodrászok azt javasolják, hogy sokkal könnyebb úgy eloszlatni a sampont a hajas fejbőr teljes felületén, ha nem a fejünkre nyomjuk a sampont, hanem a tenyerünkre és azzal oszlatjuk el a fej teljes területén (igen, mint fogmosásnál: ne csak a nagyobb felületeket tisztítsuk, hanem minden egyes millimétert)Mikor a sampont már megfelelően belemasszíroztuk a fejbőrbe (tehát: nem dörzsöltük, hanem masszíroztuk), akkor langyos vízzel leöblíthetjük

Kerüljük a túl forró víz használatát, nem tesz jót sem a hajunknak, sem a fejbőrünknek. Sokan esküsznek a forró és jeges zuhany variálására, ebben lehet is valami, de a fejbőrünket és hajunkat ne terheljük ezzel, mert a vékony fejbőrünk igen sebezhető és ha a túl szélsőséges hőmérséklet után még alaposan meg is szárítjuk a bőrünket, akkor apró mikrosérülések keletkezhetnek a fejbőrünkön és hajunk is kiszáradhat. 

A balzsamokat viszont véletlenül se a fejbőrbe masszírozzuk, ahogy sokan teszik, hanem igyekezzünk azt a hajunkba nyomkodni. Azért fontos itt elkerülni a fejbőrt, mert a balzsamok túlnyomó többsége szilikont tartalmaz, ami egyfajta vízálló szilikonos réteget képez a fejbőrön, ami nem tesz jót a fejbőrünknek (a fejbőrnek fontos, hogy tudjon lélegezni és a nedvességtartalmát is szabályozni, de a szilikon ezt nem teszi lehetővé – a fejbőri pattanások hátterében gyakran áll a rossz hajmosás és balzsam alkalmazás). Amikor balzsamot használunk, ne dörzsöljük, ne csavargassuk, hanem nyomkodjuk. Érdemes a hajvégeknél alaposabbnak lenni, itt általában jobban elkél a balzsam. 

Hajszárítás során is kerüljük a tűzforró levegőt (bármennyire is jólesik). A hajszárítás előtt itassuk fel a lehető legjobban a vizet hajunkról egy száraz törölközővel. A hajszárítás a fejbőrünk védelme érdekében is fontos, mert a vizes fejbőrön lévő lassú párolgás miatt gyorsan megfázhat a fejbőrünk. Illetve a vízzel megszívott, duzzadt hámréteg igen sérülékeny. 

Szárítás során használjunk csontból, fából, sörtéből készült hajkefét, vagy fésűt, melyeket rendszeresen és alaposan tisztítsunk.

Az első hajszárító

Érdekesség, hogy az első hajszárítót 1890-ben alkotta meg Alexandre F. Godefoy. Ez természetesen még nem a ma ismert, hordozható hajszárító volt, hanem egy nagy gép, elektromotorral és szűkítő csövekkel felszerelve, hogy a beszívott levegőt felgyorsítsa. 

Az első kézi hajszárító csak 30 évvel később született meg US Racine Universal Motor Company és a Hamilton Beach Company cégek által. Ez már a ma ismert formát előlegezte meg, de ezt még mindig az ismert “sapkás-csuklyás” megoldásként használták, ahol egy gumigyűrűvel fogatták ezt a hosszúkás, csúcsos “sapkát” a nők a fejükre és a sapka tetején lévő lyukon keresztül fújták a levegőt.

A hajmosás gyakorisága

Mindenkinek más a haja, lehetősége és az igénye. Sőt, a hajunkra a különböző időjárási szezonok is komoly hatást gyakorolnak, nem is beszélve az életkorról, terhességről, frizuráról, festésről stb. Így nem lenne szerencsés általános szabályokat fogalmazni. Mindenki olyan gyakran mosson hajat, ahogy az neki kényelmes. Aranyszabályként annyit viszont el lehet mondani, hogy folyamatosan figyeljük hajunkat, ne hanyagoljuk el és ne terheljük túl. A túlzott törődés még problémát is okozhat (ha nem is egyik napról a másikra, de a túl gyakori hajmosás hosszabb távon komoly kellemetlenségeket tud okozni… nagy hiba, ha ilyenkor még nagyobb fokozatra kapcsolunk).

Fontos, hogy a hajunknak és fejbőrünknek adjuk meg a lehetőséget a megfelelő természetes működésre, ne egy divatcikként tekintsünk rá, hanem a testünk részeként, egy élő, működő szervként.

Hagyjuk meg a lehetőséget, hogy szabadon működhessen a maga ciklusa szerint. A hajápolás során ne a természet ellen vegyük fel a harcot, hanem próbáljuk támogatni és segíteni.

Mindenkinek eltérő haja és adottsága van, ezeket racionálisan mérjük fel és ha a mi hajunk nem alkalmas rá, akkor ne is várjuk el tőle a divatfotókon lévő megjelenést (amik többségénél nemcsak a sampont használták jól, hanem a Photoshopot is). Irracionális lenne az év 365 napján elvárni azt a megjelenést, amit egy jól beállított és szerkesztett fotón láttunk az instán.

Jobban járunk, ha nem a példaképeink, hanem a saját adottságaink szerinti maximumot célozzuk meg és a természetes, egészséges hajra törekszünk. Csak így lehet hosszú távon és fényes, erős, csillogó frizuránk.  

7 gyakori hiba a hajmosás során

Természetesen nem maradhat el hajápolási cikk toplista nélkül. Nézzük is meg a leggyakoribb hibákat hajmosás során. 

1. Víz nélküli hajmosás

Igen, nem hinnéd, hogy sokan még mindig víz nélkül kezdik a hajmosást és közvetlenül a száraz hajra teszik a sampont. Emögött talán az a gondolat állhat, hogy így jobban hat a sampon, mivel a vízzel nem kezdjük egyből oldani, hígítani… Nos, a samponokat nedves hajra vigyük fel, hiszen eleve így alkották meg őket és ekkor működnek a legjobban. 

2. Sampon a hajvégeken, balzsam a hajtöveken

Rengetegen végeznek “full-stack” hajmosást, mert szeretnének alaposabbak lenni. A samponnal is alaposan bedörzsölik a hajvégeket, a balzsammal pedig alapos fejmasszázst végeznek (mert a selymes fejbőr olyan kellemes tapintású ugyebár). Nos, a legrosszabb amit tehetünk az ápolatlanság után, ha próbáljuk túlápolni a hajunkat. Minden hajápolási eszközt csak megfelelő módon és megfelelő mértékben alkalmazzuk. A gyártók is azt szeretnék, hogy a legjobban hasson a termékük, így ne próbáljuk meg duplázni a hatást (adagot) és ne legyünk türelmetlenek.

3. Egy sampont mindenre - amíg el nem fogy!

A samponválasztásnál ne a márkát figyeljük, hanem a funkciót. Rengetegen kezelik úgy, hogy “egy flakon, az egy adag és addig kell használni, amíg van benne”. Tartsunk otthon több sampont és mindig azt válasszuk, amire éppen szükségünk van. 

Ha például korpás a fejbőrünk, csak addig használjunk rá korpásodás elleni sampont, amíg tapasztaljuk a tüneteket. A hajápolás nem a márka- és termékhűségről szól. Legyen otthon több samponunk és ne a reklámok és legszebb flakonok alapján vegyünk sampont.

4. Illat alapján választunk sampont

Ez eggyel jobb, mintha a flakon színe, formája és a ráírt márka alapján vennénk sampont, hiszen itt már érdekel minket, hogy mi van a samponban és az mit tesz a hajunkkal. De óva intünk attól mindenkit, hogy a túl illatos, túl intenzív samponokat használja (legalábbis rendszeresen). 

Esetenként ezzel nincs is gond, de a túl sok illatanyagot tartalmazó samponok gyakran rengeteg alkoholt és olyan anyagokat is tartalmaznak, melyek rettentő mód szárítják a hajunkat (azért érezzük az intenzív illatot, mert párolognia kell a samponnak, ez viszont rengeteg nedvességet vesz ki a hajunkból).

5. Többet kérünk a pénzünkért

A 2in1 samponok, vagy a mindenféle összetevőkkel és tápanyagokkal dúsított samponok használatát sokan azért preferálják, mert úgy gondolják, hogy minél több hatóanyagot teszünk a hajunkra és fejbőrünkre, annak annál jobb lesz. Ez sajnos nincs így. 

Tudatosan válasszunk sampont és olyan hatóanyagot tartalmazó sampontokat alkalmazzunk, amire éppen szükségünk van. Előfordulhat, hogy kontraproduktív hatást érünk el, ha túl sok adalékanyagot akarunk a hajunkra vinni: olívaolaj, vitamin, méz, koffein, avokádó, csoki, grafitreszelék stb. 

6. A természetes összetevők féktelen alkalmazása

Sokan azt gondolják, hogy ha hanyagolják a mesterséges anyagokat, akkor semmi baj nem lehet. Így aztán kész boszorkánykonyhát szerelnek fel és a drogéria helyett a zöldségeshez térnek be hajmosás, hajpakolás előtt: kivi, citrom, ecet, méz, uborka, szója, olajok stb. tetszőleges elegyeivel próbálkoznak, abban bízva, hogy ezek mindenre jók és semmilyen káros hatásuk nem lehet. 

Igen, ezek bölcsen használva tényleg kirobbanó formába hozhatják hajunkat (és talán még olcsóbbak is, mint a drogériában lévő termékek), viszont ezeknek mindig járjunk utána és óvatosan használjuk. Például a túl savas alapanyagok (például citrom) erősen irritálhatják a fejbőrt, a különböző illóolajok (menta) pedig konkrétan allergiás reakciókat válthatnak ki.

7. Minél több, annál jobb

Az adagolás mennyisége klasszikus hiba. Ahogy fogkrémből is elég lenne borsónyi (csak a reklámok hatására nyomunk mindig csíkot a fogkefére is a gyártók legnagyobb örömére), a samponból is hajlamosak vagyunk túl sokat használni. Minél jobban habzik, annál jobb – gondoljuk. Pedig a hab állag tulajdonképpen csak azért kell, hogy segítse dolgozni a sampont és eltávolítani a szennyeződéseket. 

A túl sok sampon mellett a túl sok balzsam használata is visszájára sülhet el és “belefullad” a hajunk a sok készítménybe. A megfelelő mennyiségű adagok megválasztása és felvitele után arra is ügyeljünk, hogy alaposan öblítsük le hajunkat és ne szárítsunk rá maradék sampont. Ha törölközés során még itt-ott habos a hajunk, akkor tudhajtuk, hogy nem végeztünk alapos öblítést és nem az a megoldás, hogy “majd letöröljük és megszárítjuk”, hanem az, ha vízzel alaposan leöblítjük a készítményeket.

Tehát az otthoni hajápolás döntő fontosságú, ha hajunkat egészségesen és csúcsformában szeretnénk tartani. Azonban gyakran hiába minden furfang, a hajunk tönkremegy, hullani kezd és specialista segítségét igényli. Ilyenkor ne kezdjük el egymás után vásárolni a méregdrága kozmetikumokat, hanem látogassunk el egy erre szakosodott hajklinikára, ahol pár tanáccsal, vagy akár mezoterápiás kezeléssel is újra lehet éleszteni frizuránkat. 

Te is kipróbálnád, mit lehet kihozni a hajadból klinikai segítséggel? Próbáld ki a hajerősítő, vagy hajhullást gátló mezoterápiás kezeléseket! 

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)

Nyári szünet

A klinika nyári szünet miatt július 15. és 28. között zárva tart. Hajfelmérő konzultációra vagy hajkezelésekre online időpontfoglalónk segítségével tudsz bejelentkezni. Egyéb kérdés esetén írj emailt a kapcsolat@artnhair.hu-ra, a július 29-ei héten mindenképp válaszolunk Neked.