hajtetoválás cikk illusztráció

Hajtetoválás – jó ötlet, vagy később megbánod?

Nem titok, hogy a hajhullás mennyit változtat a férfiak megjelenésén. És tény, hogy a kopaszodás nem mindenkinek áll jól. A hajtetoválás, hajbeültetés, mezoterápia viszont ma már lehetővé teszi, hogy a kopaszság egy választható stílus legyen, ne pedig a hormonok döntsék el, milyen frizuránk legyen évtizedeken keresztül.

Mi a hajtetoválás? (mármint mikropigmentáció)

A hajtetoválás (vagyis valójában mikropigmentáció), a haj vizuális sűrítésére, dúsítására szolgál.

Akár a meglévő hajunkat szeretnénk vizuálisan sűríteni, akár a teljesen tar fejünket szeretnénk borostássá varázsolni, a mikropigmentáló szakember tud segíteni. 

Tetoválás, hajtetoválás, mikropigmentáció? Tegyük picit rendbe ezeket a fogalmakat.

Fontos megjegyezni már az elején, hogy a hajtetoválás picit félrevezető elnevezés, hiszen könnyen összeköthetjük az általános tetoválási eljárásokkal, amiket tetováló szalonokban végeznek. Ugyan a hajtetoválás némileg hasonló elven működik, mint a test többi felületén lévő tetoválás, de van pár nagyon éles különbség a felhasználásban, alkalmazott eszközökben és a végeredményben, így inkább a mikropigmentáció elnevezés a pontosabb.

A hajtetoválás során az egészségügyi végzettségű szakember (orvos, vagy például egy szakápoló) egy hasonló elven működő tetoválógépet alkalmaz, mint a “rendes” testi tetoválás során, de a gép némileg eltér és az alkalmazott tű a bőr más rétegébe ér le, illetve eltérő pigmentáló anyagot (“tintát”) használ. 

Ennek az a célja, hogy míg a testi tetoválás során általában az a cél, hogy egy homogén, összefüggő mintázatot kapjunk, a mikropigmentáció során apró, a  hajszálak átmérőjével azonos méretű fix pontocskákat tetoválnak, amik nem maszatolódnak el, nem folynak össze. 

Továbbá amíg a testi tetoválás során tulajdonképpen szabadon választhatjuk meg a tinta színét, addig a mikropigmentáció során az eredeti hajszínünkkel azonos árnyalatú. Ez garantálja, hogy minél homogénebb, az eredeti hajunkkal megegyező rajzolatot kapjunk.

Milyen esetekben nyújt megoldást a hajtetoválás?

A mikropigmentációt három esetben szokták alkalmazni. 

Kiterjedt kopaszodás

A leggyakoribb eset, ha kiterjedt kopaszodást szeretnének eltüntetni és ott borostás hatást elérni. Ilyenkor a páciens vállalja, hogy tartósan borostás, sportos frizurát fog hordani, mivel a hajtetoválás több éven át tartósan megmarad, így a még meglévő hajat is ehhez kell igazítani. 

Hajsűrítés rövid, vagy hosszú hajba (meglévő, vagy beültetett haj közé)

Amennyiben valakinél még nem indokolt a hajbeültetés, vagy éppen ellenkezőleg, pusztán a hajbeültetéssel már nem lehetne tökéletes sűrűséget elérni, akkor is gyakori a mikropigmentáció segítségül hívása. 

A ritkuló, de még teljes fedésű frizura vizuális feldúsítása nagyon látványos és élethű eredményt mutat. Ilyenkor kiegészítő kezelésként szokták alkalmazni a hajhullást megfékező mezoterápiás kezelést, hogy a meglévő hajszálakat is meg tudjuk őrizni. 

Hegek eltüntetése

Amennyiben hajunk sűrűségével nincs gond, viszont akár balesetből származó, akár FUT (cskíkvételi) technológiával végzett hajbeültetés nyomait szeretné valaki eltüntetni, akkor is remek választás a hajtetoválás. Ezzel élethű fedést tudunk biztosítani a hajhiányos területre.

Hogyan zajlik a hajtetoválás?

A hajtetoválást mindenképpen klinikai környezetben kell elvégezni, hiszen így garantálható a beavatkozás biztonsága.

Az első lépés minden beavatkozás előtt egy orvosi konzultáció és hajállapot felmérés. Ekkor határozzuk meg a pigmentációs terület nagyságát és tervezzük meg a kezelés menetét. 

Általában a konzultáció során még csak a kezelés megtervezése történik és a beavatkozás időpontját később határozzák meg. De arra is van példa, hogy a konzultációt követően egyből megtörténik a beavatkozás.

férfi mikorpigmentáció előtte-utána

A hajtetoválás időtartama természetesen a pigmentálandó terület nagyságától függ. Amennyiben nagyobb a tetoválandó felület, akkor ez órákig eltarthat, de ha csak egy kis heg eltüntetéséről van szó, a beavatkozás igen gyors. 

Mennyi ideig tart a hajtetoválás hatása? Fog változni?

Fontos tudni, hogy a pigmentáció hatása nem tart örökké. A tetovált borostás pöttyök 5-7 év elteltével elkezdenek halványodni. Ez a tulajdonság előnyös a legtöbb páciens számára, hiszen a kopaszodó területen ilyenkor (a kopaszodás mértékétől függően) akár lehet korrigálni, illetve amennyiben valakinek őszülő a haja, akkor egy más árnyalattal lehet igazítani egy újbóli pigmentálás során az adott területet. 

A műtét után mire lehet számítani?

Egy pigmentáció általában 2-3 alkalmas kezelést jelent. Erre azért van szükség, mert a megfelelő sűrűség csak így valósítható meg a fejbőrön, hiszen nagyon sűrűn kell tetoválni a fejbőrt, ezért úgy érhetünk el teljes hatást és úgy kímélhetjük a legjobban a fejbőrt, ha lépcsőzetesen érjük el a megfelelő sűrűséget. Az első és második alkalom között nagyjából 1 hét, a második és harmadik alkalom között általában 3-5 hét telik el. 

A műtétet követően enyhe pirosasság tapasztalható a kezelt területen, mely 24 óra alatt elhalványodik. A pigmentek árnyalata az első napokban esetenként minimálisan eltérő árnyalatú lehet lehet, de legfeljebb pár hét alatt veszi fel végleges árnyalatát. 

A tökéletes eredmény nemcsak a specialista tapasztalatán és a megfelelő pigmentáló eszközön múlik, hanem a páciens közreműködésén is. A kezelés sikerét tekintve nagyon fontos, hogy kövesd az orvos utasításait az első pár napban. Ide tartozik például, hogy az első napon ne moss hajat, ne nyomogasd, kapargasd a területet. Fontos, hogy hagyd lélegezni és regenerálódni a bőrt. Illetve kerülni kell az első 5 napban az izzasztó tevékenységeket (akár sportolás, akár intenzív fizikai munkavégzést), a sampont, erős napsütést. 

Amint regenerálódott a fejbőr és az orvos is megerősíti, akkor viszont már zavartalanul élheted a mindennapjaidat.

Milyen esetben nem lehet hajtetoválást végezni?

Ahogy minden beavatkozásnál, a hajtetoválásnál is vannak általánosan és átmenetileg kizáró okok, amik miatt le kell mondani a mikropigmentációról. 

Természetesen ez egy általános, tájékoztató célú felsorolás, minden esetben az orvosi vizsgálat és konzultáció dönti el, hogy kinek végezhető el a hajtetoválás.

Általánosan kizáró okok lehetnek

 • Allergia a festékkel szemben
 • Keloidos heg
 • Anyajegy, vagy folyadékkal telt hólyag 
 • Bőrbetegség
 • HIV, Hepatitis B.
 • Érfalgyengeség a kezelendő területen (ennek elkerülésére szedjen érfalerősítőt a kezelés előtti hetekben)

Rövid távú kizáró okok lehetnek

 • Herpesz
 • Bármely betegség, legyengült immunrendszer
 • Terhesség
 • Szoptatás időszaka
 • Menstruáció
 • Bőrgyulladás, vagy seb található a kezelendő területen

Amennyiben mikropigmentációs beavatkozáson gondolkodsz, mindenképpen keress fel egy ezzel foglalkozó, tapasztalt orvost, aki bővebb tájékoztatást tud adni a beavatkozásról és egy kivizsgálás során dönti el, hogy számodra megvalósítható-e a hajtetoválás. A mikropigmentáció mára egy stabil, kiforrott orvosesztétikai kezeléssé vált. Így egy magas hatásfokon megvalósítható, biztonságos és esztétikus eredményre számíthat az a páciens, aki nem törődött bele haja elvesztésébe. 

Szeretnél többet megtudni a mikropigmentációról? Kattints a gombra!

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)

Nyári szünet

A klinika nyári szünet miatt július 15. és 28. között zárva tart. Hajfelmérő konzultációra vagy hajkezelésekre online időpontfoglalónk segítségével tudsz bejelentkezni. Egyéb kérdés esetén írj emailt a kapcsolat@artnhair.hu-ra, a július 29-ei héten mindenképp válaszolunk Neked.