hajápolás blog borítókép

Így mentsd meg frizurád – hajápolás a szélsőséges téli időjárás alatt

A téli időjárás alaposan igénybe veszi szervezeted tartalékait és nagy megpróbáltatást jelent. Nemcsak a betegségektől kell óvnod magad, hanem a frizurád is komoly kockázatnak van kitéve, így nem mondhatsz le a megfelelő hajápolásról. 

Miért fontos a hajápolás a téli hónapokban?

A szervezeted mellett hajad egészségével és védelmével is tudatosan kell törődnöd a téli hideg hónapokban. Hajunk eredetileg arra hivatott, hogy megvédjen minket és óvja testünk a szélsőséges hideg, meleg és fizikai behatások ellen. Tehát egyfajta ütközőzónaként működik.

Ennek köszönhetően fokozottan ki van téve a környezeti hatásoknak. Így nem is kell külön magyarázni a hajápolás fontosságát. Télen fejbőrünk könnyen meg tud fázni, a sapka alatt befülledhet, irritálódhat, mely viszketést, korpásodást is okozhat.

A sapkaválasztásnál olyan anyagot válassz, mely a hőtartás mellett megfelelően szellőzik is. Télen sokan túlszárítják hajukat, ezáltal elveszti a hajuk és fejbőrük az ideális nedvességtartalmat, mely ezáltal még inkább ki lesz téve a környezeti hatásoknak. 

Hajunk 97%-ban kreatinból, 3%-ban vízből áll. Ha azt tapasztalod, hogy hajad töredezett és fénytelen, iktass be kreatinos készítményeket a hajápolásodba és napi hajkezelési rutinodba. Fontos azonban leszögezni, hogy ezek inkább a hajad megjelenését, állagát javítják rövidebb távon. Amennyiben fontos számodra, hogy hajad hosszabb távon is erős, ellenálló, egészséges legyen, akkor “mélyebbre kell ásni”, tehát a hajszálak mellett a fejbőr vitamin és tápanyagellátását is fontos megoldanod. Erre nyújt megoldást a mezoterápia. 

A mezoterápia, a megfelelő samponválasztás és hajkezelés nem váltja ki egymást. Ha professzionális hajápolásra törekszel, akkor ezeket együttesen kell alkalmazni, hogy hajad a téli hónapok során is fénylő, egészséges maradhasson.

Hogyan hat a hideg frizurádra?

Ha hosszabb időn át hidegben tartózkodunk, a bőrünk hajszálerei összehúzódnak, ezáltal kevés tápanyag és oxigén jut a hajhagymákhoz.

Gondoljunk csak arra, hogy ha az ujjaink szabadon vannak a hidegben, akkor milyen gyorsan elgémberednek. Ilyenkor ösztönösen mozgatjuk, zsebre dugjuk kezünket, hogy a mozgatás és meleg hatására serkentsük a vérkeringést kezünkben. Fejbőrünknél is ugyanez játszódik le, de fejbőrünk ennél rosszabb helyzetben van, hiszen nem tudjuk dörzsölni, mozgatni azt… és zsebre se próbáljuk tenni.  

Sajnos kevesen hordanak sapkát télen, hogy ne kócolódjon a hajuk, ez azonban rossz szokás. (Ha egy pillanatra nemcsak a hajunkkal foglalkozunk, hanem az általános egészségünkkel is, akkor is roppant fontos a megfelelő öltözködés… de vissza a hajhoz!)

A hideg és száraz levegő megváltoztatja továbbá hajunk szerkezetét is, mely így hajlamosabb a kiszáradásra, töredezésre. A fűtési szezon miatt a meleg szobában sem vagyunk biztonságban, a párátlan, meleg levegő újabb megpróbáltatást jelent (tipp: szerezzünk be egy egyszerű eszközt, ami méri lakásunk páratartalmát, illetve gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról a fűtési időszakban). 

Tényleg hullik a hajunk a téli hidegtől?

Bizonyára sokan hallottuk gyerekként, hogy télen sapkát kell hordani, különben kihullik a hajunk. Ez szerencsére nincs így, sőt a A Zürichi Egyetemi Kórház egy hat éven át tartó kutatása éppen arra mutat rá, hogy pont fordítva hat a hideg az ember hajára: a kutatásuk szerint az emberek a téli hónapokban hajlamosak kevesebb hajat elhullatni.
(ennek akár evolúciós oka is lehet, hiszen a szervezet reagál a téli hidegre, sőt, a kutyák 🐕, macskák 🐈 télen extra bundát is növesztenek) 

Ugyanakkor érdekesség, hogy valóban létezik szezonális hajhullás. Ez főleg a nőket érinti és az októberi, novemberi hónapokban tapasztalható. Ilyenkor a hajunk gyorsabban cserélődik és próbál felkészülni a télre, ezáltal egyesek haja még meg is vastagszik.

5 okos és könnyen betartható hajápolási tanács a frizurád megóvására a téli hónapokban

Az első részben megtudtuk, hogy a téli időjárás milyen veszélyt rejt a hajunkra nézve. Most pedig felsorolunk pár hajápolási tippet, amivel megfelelően óvhatjuk frizuránk a zimankó idején. 

Ne felejtsd el a rendszeres mélykondicionálást

Érdemes hetente egyszer mélykondicionáló kezelést alkalmazni. Az üzletekben is kaphatunk megfelelő készítményeket, de akár otthon is kipróbálhatjuk, hogy mi válik be számunkra: méz, kókuszzsír, avokádó joghurt stb. 

A mélykondicionálás segíti ápolni száraz hajunkat. Először mossunk hajat, majd a pakolást alaposan oszlassuk el hajszálainkon (a végükre érdemes többet tenni, mert ott a legszárazabb). A kondicionáló fevitele után vegyünk zuhanysapkát, melyet 30-40 percig hagyjunk magunkon. Ezt követően alaposan öblítsük le és mossuk meg hajunkat. A kondicionálás után gyengéden szárítsuk meg hajunkat.

Ne sürgesd a hajmosást

Sokaknak a hajmosás a napi rutin részét képzi, hiszen nincs jobb érzés, mint frissen mosott hajjal kezdeni a napot, esetleg fárasztó téli nap után, egy meleg zuhanyt venni. Ez viszont nem tesz jót hajunknak, hiszen az így elveszti természetes nedvességtartalmát és kiszárad. Bőven elég ilyenkor, ha heti 1-2 alkalommal mossuk hajunkat. 

Elő az ollót - vágd rendszeresen a hajvégeket

Télen hajlamos leginkább, hogy töredezzen a hajunk, ilyenkor érdemes 6-8 hetente felkeresnünk fodrászunkat, hogy a hajvégeket vágja le. Így hajunk erősebb és ellenállóbb marad, valamint a töredezett hajvégeinket sem kell rejtegetni (ami a sál, pulóver, sapka elektrosztatikus hatása miatt képes önálló életre is kelni). 

Csínján a forró zuhannyal

Télen különösen csábító a forróvizes zuhany és hogy házi gőzkabint varázsoljunk a fürdőnkből. Ennek ellenére a hajunk hálásabb lesz, ha tartózkodunk a túl szélsőséges hőmérséklettől. Télen próbálkozzunk inkább a langyosabb vízzel és rövidítsük is le a zuhanyzás időtartamát. 

Formázott haj? Majd inkább majd tavasszal...

A téli hónapok éppen elég kíméletlenek hajunkkal, ne tetézzük a kínt és pár hónapra pihentessük a hajvasalót és egyéb formázókat, a hajszárító helyett is inkább próbáljuk meg gyengéden szárazra törölni hajunkat. Amennyiben néha-néha mégis használnánk ezeket, válasszuk meg bölcsen a hőfokot, használjunk kondicionálót és hővédőt. 

Turbózd fel hajad klinikai segítséggel

Ha hajunk állagát és egészségét próbáljuk óvni, akkor sajnos nem elég, hogy a hajszálainkkal tudatosan bánunk. Roppant fontos és döntő, hogy a hajunk honnan táplálkozik, honnan épül, honnan szerzi a vitaminokat. 

A mezoterápiás kúra csúcsszezonja télen van. A mezoterápiával egy egyedileg összeállított koktélt juttatnak az orvosok, vagy egészségügyi specialisták a fejbőrünkbe. Ehhez egy erre létrehozott fecskendőpisztollyal 120 különböző ponton érintik a fejbőrt és a vitaminokat, hatóanyagokat, növekedési faktorokat pár milliméter mélyre juttatják. 

Egy kúra általában 6-12 alkalmat jelent, mely egyenként 30-40 percet vesz igénybe. A mezoterápia segítségével hajunk hónapokon át erős, fényes, ellenálló lesz, valamint a növekedési faktorok hatására dúsabbá válik.

mezoterápiás kezelés

A téli hónapok nem kímélik hajunkat, szerencsére némi odafigyeléssel és gondoskodással hajunk a téli fotókon is ragyogó, fényes és erős lesz. Szeretnél többet megtudni a hajápolásról és szeretnéd igénybevenni klinikánk orvosainak, szakspecialistáinak segítségét? 

Jelentkezz most hajerősítő mezoterápiás kezelésre, ahol a kúrán túl, szakértői tanácsadással is segítünk, hogy hajad erős és gyönyörű legyen a téli hónapokban is! 

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)