hajbeültetés műtét

Neked is sikeres lesz a hajbeültetésed? Mik a tennivalóid a hajbeültető műtét után?

Tény, hogy a hajbeültetés egyike a legnépszerűbb plasztikai beavatkozásoknak. De meglepően kevesen tudják, hogy mi történik a hajbeültetés után. Mire készüljön az, aki hajbeültetésre adja a fejét: mi történik műtét után, mit szabad és mit nem? Ezekre keressük a választ. 

Hajbeültető műtét - megszületett a döntés?

Ha észrevetted, hogy elkezdtél kopaszodni, érdemes mielőtt szakemberhe fordulni! Ha idejében csíped el a problémát, egy hajhullást gátló mezoterápiás kezelés sorozat elég lehet, hogy megállítsd a kopaszodás. Ha viszont már kialakult kopaszságod van, akkor a hajbeültetés az egyetlen módszer, amihez fordulhatsz. 

Keress fel egy hajbeültetéssel foglalkozó klinikát, a legmeggyőzőbbel vedd fel a kapcsolatot. Az orvosi konzultáción elmagyarázzák a hajbeültetés menetét, elvégzik a digitális hajvizsgálatot (jobb helyeken), megbeszélitek a részleteket és árajánlatot kapsz. Ha úgy döntesz, belevágsz, kitűzitek a műtét napját. 

A hajbeültetés napja (dióhéjban)

Miután a megbeszélt időpontban megjelensz a klinikán, átöltözöl a műtéthez, leborotválják a hajadat, majd kezdődik a graftok (hajhagymákat tartalmazó kis szövettokok) kivétele. 

A műtéti nap első 2-3 óráját hason fekve töltöd. Helyileg érzéstelenítik a fejbőrt és az orvos egy speciálisan erre létrehozott eszközzel (ami egy tűre hasonlít inkább) kiemeli a donorterületről a graftokat. Miközben az orvos távolítja el a graftokat, az asszisztensek számolják és rendszerezik azokat. 

A kivételt követően következik az ebédszünet és egy kis pihenés. Jobb klinikákon az ebédre a klinika vendége vagy. 

A délután folyamán az orvos először berajzolja a hajvonalat, előkészíti a fejbőrt, majd elkezdődik a hajhagymák beültetése. Ekkor már  egy kényelmes, félig ülő – félig fekvő pozícióban helyezkedsz el. A délután folyamán tévézhetsz, zenét hallgathatsz vagy beszélgethetsz a hajbeültetéseden munkálkodó trióval.

Az orvos részéről a műtét ezen szakasza nagy precizitást kíván, hiszen a graftokat egyenletes sűrűségben és irányban kell behelyezni, ügyelni kell a forgó kialakítására, illetve a hajvonal felépítése is kritikus fontosságú.

Hajbeültetés utáni napok és hetek

Elmondhatjuk, hogy a hajbeültető műtét sikerét 3 fő tényező határozza meg: az orvos felkészültsége, a hajbeültetési eszközök minősége és a páciens közreműködése.

Ez utóbbi a hajbeültetés utáni napokban válik nagyon fontossá, ugyanis a frissen beültetett graftok sérülékenyek és amíg nem épülnek be a fejbőrbe, igen óvatosan kell bánni velük. 

A klinikán éppen ezért alaposan felkészítjük a pácienseket, hogy mire kell ügyelni a hajbeültetés utáni időszakban. 

Fussuk át ezeket: 

Tilos az érintett területet vakarni, megérinteni, dörzsölni: a frissen beültetett graftok sérülékenyek, éppen ezért nem szabad hozzájuk érni. Kellemetlen lehet, hogy a hajhagymák beépülésének egyik jele éppen az, hogy viszket a fejbőr. De ekkor fontos magunkon erőt venni és kibírni. A klinikától kapott sóoldatos permetezővel naponta többször kell nedvesíteni a fejbőrt, ez csökkenti a viszketést is. 

A hajbeültető műtét utáni első napokban duzzanat, pirosodás tapasztalható. Ez teljesen természetes és gyorsan elmúlik. A hajbeültetés után pörköket találhatunk a fejbőrön (ezek tulajdonképpen apró alvadt vérpöttyök), ezeket óvatos és megfelelő hajmosással pár nap alatt el lehet tüntetni. Nagyon fontos, hogy a hajmosás kímélő babasamponnal és langyos vízzel történjen. Illetve a hajmosás során alkalmazott dörzsölő mozdulat helyett az ujjbeggyel végzett apró, simogató mozdulatokat szabad csak végezni. A hajmosás menetét az orvosok részletesen elmagyarázzák a műtétet követően, illetve a kontrollok alkalmával is tanácsot adnak, hogy mire kell ügyelni. 

Alvás, edzés, napozás…?

A kezelt területhez nem szabad hozzáérni, de ez nem csupán a kezünket foglalja magában, hanem például a szoros sapkákat, vagy akár a párnát is. Éppen ezért kapsz a klinikától egy speciális nyakpárnát (hasonlót, mint amit a repülőutak során szoktak használni), mely kellően alátámasztja fejedet és nyakadat, valamint óvja a frissen beültetett részt, hogy alvás közben ne nyomd vagy dörzsöld. 

Az izzadás, a hőhatások, hajolgatás, erős napsugárzás szintén szigorúan kerülendő a hajbeültetés utáni első időszakban. Amennyiben fizikai munkát végzel vagy aktívan sportolsz, a műtét után pár hétig szüneteltetned kell ezen tevékenységeket.

Ezeket a korlátozásokat szépen fokozatosan el lehet hagyni az orvos utasítása szerint. Ha a hajbeültetést követő első pár hét során odafigyelsz és betartod az orvos utasításait, akkor a beültetett hajszálak kb. 95-98%-a tartósan beépül és életed végéig növekedni fog. A beültetett haj ekkor már ugyanúgy kezelhető, mosható, vágható, vagy akár festhető is, mint korábban.

férfi hajbeültetés előtte-utána

Tényleg kihullik a beültetett haj?

Igen, ettől sokan megijednek, de ez egy természetes jelenség. A frissen beültetett hajhagymákból viszonylag gyorsan kiserkennek az úgynevezett babahajszálak, melyek pár milliméter növekedés után aztán kihullanak. Ezt követően jelenik meg a tartós és vastag hajzat, mely már normális ütemben fog növekedni és aminek elvesztésétől nem kell tartanunk. 

A tartós haj a hajbeültetés után pár hónappal kezd megjelenni, míg maximum 9-12 hónappal később már az összes beépült hajhagyma aktívan fogja termelni hajszálainkat.

Hajbeültető műtét utáni hajkezelés

Miután a beültetett hajunk beépül, ugyanúgy kezelhető, formázható, vágható, mint az eredeti hajunk. Ennek elvesztésétől nem kell tartanunk, hiszen ezekre a hajszálakra a DHT hormon nem jelent veszélyt. 

Hajbeültetés után elfelejthetjük a DHT hormont?

A beültetett hajra a DHT hormon ugyan nem jelent veszélyt, de annak termelődése természetesen nem szűnik meg a hajbeültetést követően. 

Minden férfinak bizonyos mennyiségű hajszála érzékeny erre a hormonra. Amikor valakinek már fiatal korában nagyon erős hajhiány jelentkezik, ott sok hajszál volt érzékeny a DHT-ra. Viszont olyat is ismerünk, amikor idős korban éppen csak egy kevés fejteteji hajhiányt, vagy megemelkedett homlokot látunk. Náluk tudhatjuk, hogy kevesebb szál volt érzékeny a DHT-ra. 

A hajbeültetés során érdemes figyelembe venni, hogy a végleges kopaszság mekkora területet fog érinteni. Ennek megállapításában szakértő orvosok tudnak segíteni, akik alaposabban fel tudják mérni a hajhullás várható mértékét. 

Haj visszasűrítése, vagy a további hajhullás megállítása?

Szerencsére nem csupán a hajbeültetés az egyetlen lehetőség a férfiak számára. Hiszen amíg a hajbeültetés az elvesztett hajunk visszaépítésére szolgál, addig a hajhullást megfékező, DHT-blokkoló mezoterápiás kezelés megóvja azokat a hajszálainkat, amiket a DHT hormon hatására elveszítenénk. 

A DHT-blokkoló mezoterápiás kezelés egy fájdalommentes 30 perces kezelés, mely során közvetlenül a fejbőr alá juttatunk egy speciális koktélt, mely vitaminokat, növekedési faktorokat, fontos tápanyagokat és DHT-blokkoló szert tartalmaz. Ez már az első kezelés során erősen lassítja a hajvesztést. 

A DHT-blokkoló mezoterápiát gyakran kombinálják hajbeültetéssel. Ilyenkor a haj visszaépítése, visszasűrítése mellett a további hullást állítjuk meg. Illetve önmagában is rendkívül népszerű, amennyiben valaki a kezdődő hajhullását szeretné hosszú évekig megfékezni.

Téged is utolért a hajhullás? Szeretnéd visszaszerezni fiatalos kinézeted és sűrű frizurád? 

Jelentkezz az Art ‘N Hair Hajklinika orvosi konzultációjára, ahol alaposan megvizsgáljuk hajad állapotát és orvosaink elkészítenek számodra egy kezelési tervet, amivel végleg elfelejtheted a hajhullás okozta kínos pillanatokat! 

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)

Nyári szünet

A klinika nyári szünet miatt július 15. és 28. között zárva tart. Hajfelmérő konzultációra vagy hajkezelésekre online időpontfoglalónk segítségével tudsz bejelentkezni. Egyéb kérdés esetén írj emailt a kapcsolat@artnhair.hu-ra, a július 29-ei héten mindenképp válaszolunk Neked.