4fontosKerdes

4 fontos kérdés a hajbeültető műtét előtt

Megkülönböztetünk hajbeültető műtétet és hajerősítő, hajnövesztő beavatkozásokat. Hajbeültetéskor a hajhagymákat ültetjük be a kopasz területre. A hajerősítés során viszont a hajhagymák nem kerülnek átültetésre, hanem a hajunk erősségét, állagát javítjuk, illetve növekedésének intenzitására gyakorlunk hatást. Ilyen kezelés például a mezoterápia. 

Milyen hajbeültető műtétek léteznek?

A hajbeültető műtét esetén a graftokat (hajhagymákat tartalmazó szövettokokat) helyezzük át a sűrűbb területről a ritkás, vagy kopaszodó részekre. A hajbeültető műtét során a kihullott hajat olyan módon pótoljuk, vagy sűrítjük, hogy az tartós megoldást jelentsen és később se hulljon ki. A műtétek esetén két eljárást különböztetünk meg: a FUE és a FUT technikát.  

Klinikánkon a FUE eljárást alkalmazzuk. Ekkor a páciens donorterületéről (ez a tarkótájék) ültetjük át egyenként a hajhagymákat tartalmazó szövettokokat. A graftok beépülése után ezekből kezdenek el növekedni a hajszálak. Az átültetett hajszálak későbbi elvesztésétől nem kell tartani, mert azok érzéketlenek a hajhullást okozó hormonra. Ennek hátteréről és a hajbeültetés tartósságáról itt írtunk korábban.  A FUE eljárás előnye, hogy megfelelő technológiával és szakértelemmel végezve igen magas a hatásfoka:

 • az átültetett graftok 95-98%-a épül be és kezd el tartósan hajat termelni 
 • a beavatkozással igen kiterjedt hajhiány is pótolható
 • a FUE eljárás után sem a donorterületen, sem a korábbi kopasz területen nem lesz látható a műtét nyoma

 

A másik eljárást nem alkalmazzuk a klinikánkon, de a teljesség kedvéért erre is kitérünk. Ez pedig a FUT technológia. A FUT eljárás (magyarul csíkvételi módszer) azt jelenti, hogy a donorterületről egy hajhagymákat tartalmazó bőrcsíkot távolítanak el, majd a kimetszett csíkban lévő graftokat ültetik át a ritkás részekre. Ez egy drasztikusabb megoldás, nem is igazán népszerű manapság, hiszen bőreltávolítással jár és az így kimetszett bőrcsík hege tartósan látható maradhat a fejbőrön.

A FUT technológia melletti érv eredetileg az volt, hogy az adóhelyen (donorterület) ilyen esetben nem kell leborotválni a hajat. Illetve, ha hosszú a hajunk, akkor az majd úgyis ráfésülhető a hegre. Ez igaz is, de ha úgyis ráfésüljük a hajunkat, akkor a donorterületi részen is elvégezhető a haj rövidre nyírása. Manapság nagyon hatékony hajkivételi módszerek léteznek, ezért a FUT technológiát szinte teljesen felváltotta a FUE eljárás. 

Ez az oka, hogy manapság a FUE technológia az, ami általánosan bevált, kellően hatékony és elfogadott. 

A hajbeültetés és a marketing

Pár klinikán találkozhatunk FUE, FUE-2, FUE Safe System, FUE No-Touch stb. elnevezésekkel is. Ezek alapvetően marketinges elnevezések, mert a FUE technológia mindenhol ugyanazt az eljárást jelenti. Természetesen léteznek modernebb és elavultabb eszközök, valamint itt is beszélhetünk csúcskategóriás, középkategóriás és belépő szintű gépekről. Sőt, mivel ezek precíziós készülékek, ezért meglehetősen szervizigényesek és megfelelő karbantartás híján gyorsan romlik a hatásfokuk. Tehát laikusként ne vonjunk le messzemenő következtetéseket a különféle elnevezésekből, mert könnyen megtéveszthetnek.

Igen, az orvosok tapasztalata felbecsülhetetlen, de a hajbeültetés sikere ugyanúgy múlik az infrastruktúrán is. Ha az adott eszközzel nem lehet olyan finoman dolgozni, akkor az árthat is a graftnak. Ha az eszközök nem karbantartottak és csúcskategóriások, akkor az átültetett graftok beépülése a 95-98%-ról, könnyen leeshet akár 50-60%-ra. Ez azt jelenti, hogy hiába fizet valaki 3000 graft átültetésért, ha annak a fele elveszik. 

Ez nem hangzik túl megnyugtatóan, ugye?

Hogyan választhatjuk ki a legjobb feltételeket nyújtó klinikát? Könnyű beleeseni abba a csapdába, hogy ami „újabban és modernebben hangzik, az biztos jobb”, de ez nem ilyen egyszerű. Ugyan többféle eszköz létezik, ezek között nem minden esetben érdemes rangsort állítani. Hiszen a páciens egyéni adottságától is függ, hogy számára melyik a megfelelő, melyik nyújtaná a megfelelő hatásfokot. 

Nem túl elterjedtek, de vannak például olyan graftkinyerő gépek, ahol a graft kivételét egy vékonyabb körkéssel oldják meg, így nem a teljes graftot távolítják el, csupán egy részét. Ez azonban a tapasztalatok szerint többet árt, mint használ, hiszen a graft egy nagyon érzékeny szövet. Ha nem a teljes graftot távolítjuk el és ültetjük át, hanem azt kettévágjuk, megsértjük, akkor gyakran a graft annyira sérül, hogy az nem tud beépülni, regenerálódni, így elveszítjük a hajszálat. Jelenleg jóval nagyobb a hatásfoka annak az eljárásnak, ahol a teljes graft kerül átültetésre, ráadásul így is kifogástalan esztétikumú eredményt érhetünk el. 

Hogyan döntsünk tehát? 

A hajbeültető műtét sikere a megfelelő alaposságú konzultációval és a páciens tájékoztatásával kezdődik. Akit nem vizsgálnak meg alaposan a konzultáció során, annak gyakorlatilag „vakon” kezdik a hajbeültetést. Fontos, hogy a konzultációt ne egy értékesítő végezze, hanem egy orvos, illetve a hajállapot felmérés során a tapasztalat ugyan fontos, de „szemre” még a legjobb orvosok sem látják, a páciens hajának állapotát.

A hajbeültetés előtt tehát alapvető fontosságú a kellő hosszúságú orvosi konzultáció, illetve a digitális hajkamerás vizsgálat. Kérdezzünk minél többet a műtétről, a technológiáról, a garanciális biztosítékokról. Kérjünk bátran referenciákat. Nincs rossz kérdés, hiszen egy életreszóló döntés meghozatala előtt állunk. 

Férfiaknak és nőknek is elvégezhető a hajbeültetés?

Igen. Mindkét nem részt vehet hajbeültető műtéten, azonban van pár különbség. Amíg a FUE technológia használata a férfiaknál lévő hormonális kopaszodás esetén egy rutinműtétnek számít, addig a nők esetében tanácsos alaposan utánajárni, hogy mi áll a hajhullás hátterében. 

A férfiak kopaszodását szinte kivétel nélkül a DHT hormon okozza, mely a jellegzetes kopaszodási “frizurát” alakítja ki a fejtetőn vagy a halánték felett. A nők esetében is előfordulhat hormonális hajhullás, de náluk sokkal gyakoribb, hogy más áll a háttérben. Ennek kiderítéséhez mindenképpen orvosi vizsgálatok szükségesek. 

Szerencsés esetben, ha nem férfias jellegű, hormonális hajhullással van dolgunk, akkor általában megállítható és visszafordítható a hajvesztés.

A hajhullás gyakori okai
 1. Természetes hormonális működés. 
 2. Terhesség.
 3. Gyógyszerek mellékhatása.
 4. Különféle betegségek, mint például hormonális betegségek, nőgyógyászati problémák, pajzsmirigyproblémák. 
 5. Rossz hajápolási szokások, mint például gyakori hajfestés, hajvasalás, a haj túl szoros összefogása. 
 6. Szervezetben lévő gyulladásos betegségek, például foggyulladás, vagy egyéb szervi probléma.
 7. Tápanyag-, vitamin-, ásványi anyag hiánya, mely akár rossz táplálkozási szokások, egysíkú étkezés, vagy túl radikális fogyókúra miatt jelentkezhet. 
 8. Tartósan stresszes életvitel.
 9. Fejbőrt is érintő gombás betegség.

Mielőtt hajbeültetésre szánjuk el magunkat, legyünk biztosak a hajhullás okában. A klinikánkon elvégzett orvosi vizsgálat és konzultáció során a hajhullás okát is kiderítjük. 

Milyen életkorban valósítható meg a hajbeültető műtét?

A hajbeültető műtét nincs életkorhoz kötve. Azonban érdemes megvárni, hogy a kopaszodás formája kezdjen kialakulni, hogy láthatóvá váljon, hogy mekkora mértékű pótlásra, sűrítésre van szükség. A férfiak egy része már a húszas éveik elején megtapasztalják a hajhullást. 30-40 éves korban már általános lesz a kopaszodás, 50 év felett pedig az számít kivételnek, akinek nem hullik a haja. 

A hormonális eredetű férfi hajhullás formája igen jellegzetes: a fejtetőn kezdődik, vagy a halánték vonalánál kezd ritkulni a haj. Pácienseink jellemzően 24-51 éves kor között szánják rá magukat a hajbeültető műtétre

A kopaszodás kialakulása külső szemlélőnek csak évekkel később válik láthatóvá. De egy megfelelő tapasztalattal és eszközökkel rendelkező orvos már jóval korábban meg tudja állapítani, hogy milyen formát fog ölteni végül a hajhiány.

Milyen eljárások léteznek még a hajbeültetésen túl?

A hajhullás elleni küzdelemben több orvosi eljárás is létezik. Ezeket alkalmazhatjuk akár külön is, illetve a hajbeültető műtéttel kombinálva. Mivel minden páciens más és más adottságokkal rendelkezik, ezért érdemes megkérdezni orvosunkat, hogy melyiket, melyikeket javasolja a mi esetünkben. 

A Mezoterápiás kezelés során speciális vitaminkészítményt juttatunk a fejbőrbe. A mezoterápia során nem egy egyszeri kezelésről beszélünk, hanem általában egy pár héten át tartó, 5-10 alkalmas kezeléssorozatról van szó. A mezoterápiával hajhagymáink szinte új életre kelnek, hajunk megerősödik, tápanyaggal telik. Segítségével hajunk erősebbé, dúsabbá, ellenállóbbá, vastagabbá, egészségesebbé válik.

Amennyiben férfias jellegű hajhiányunk van, akkor a mezoterápiát egy kiegészítő kezelésként javasoljuk a hajbeültető műtét után. Ha azonban a hajhullásunkat a vitamin- és tápanyaghiány okozta, akkor a kezelést követően fontos a jövőben is a megfelelő vitamin- és tápanyagbevitelünkre különös gondot fordítani, hogy megőrizzük ezek megfelelő és kiegyensúlyozott szintjét és a mezoterápiás kezelés hatását.

Férfiak esetében kiemelten ajánljuk a DHT blokkolóval ellátott mezoterápiás kezelést, hogy a további hajhullást megfékezzük. 

A vérszérum terápia a vérplazma felhasználásán alapul. E során a páciens véréből centrifugálással kinyerik a magas koncentrációjú vérsavót, melyet a fejbőrbe injektálva felhalmozódnak a növekedési faktorok. A PRP kezelés a hajbeültető műtét során és akár az utókezelés alkalmával is használható. 

Egyre népszerűbb a mikropigmentáció, azaz az orvosi hajtetoválás. A mikropigmentálással apró pontokat tetoválunk a fejbőrbe, ezzel borostás hatást elérve. A mikropigmentálás önmagában is keresett eljárás, de rengetegen a hajbeültetés mellé veszik igénybe további vizuális sűrítés miatt.

Amíg pár évtizeddel ezelőtt sok kellemetlenséget okozott a hajvesztés a férfiak és nők számára egyaránt, az orvostudomány ma már meglepően hatékony és változatos módszerekkel képes megállítani és visszafordítani a kopaszodást. Ha téged is érint ez a probléma, akkor ma már nem kell elfogadni ezt az állapotot, hanem orvosi segítséggel fel is léphetsz ellene. 

A kopaszodás megállításának első lépése pedig, hogy részt veszel egy orvosi konzultáción.

Gyere el az Art ‘N Hair-hez, egy hajállapot felmérő konzultációra, hogy megnézzük, mit lehet kihozni a hajadból!

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)