MŰTÉTI INFORMÁCIÓK

Kedves Páciensünk!

Néhány fontos információt szeretnénk átadni a beavatkozással kapcsolatban.

A hajátültetést FUE ART technikával végezzük, ami a jelenleg ismert legkíméletesebb módszer. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy eszközeinkkel mindig kövessük a legújabb technológiát, mert a hajhagymák megmaradása és minél természetesebb eredmény szempontjából ez is kulcsfontosságú.

A kivétel 0,8-0,9 mm átmérőjű kis körkést tartalmazó géppel történik, ez méret annyira elenyésző, hogy heget nem hagy.

A műtét helyi érzéstelenítésben történik. Időtartama függ a hajszálak erősségétől, állagától, és a kivett és átültetett hajhagymák (graftok) számától. Maximum 4000 szál átültetését végezzük el egy napon.

Fizikailag lehetséges ennél többet is kivenni egy műtét napon, de az a fájdalomcsillapítás és a fejbőr irritálása miatt olyan terhelést jelent a páciens számára, ami a minél optimálisabb gyógyulás, és eredmény érdekében nem javasolt.

Art ‘N Hair Garancia: a munkánkért természetesen vállaljuk a felelősséget. A beültetett hajszálak a tapasztalataink alapján minimum 90 százalékban megmaradnak. Amennyiben orvosaink az 1 éves kontrollon azt állapítják meg, hogy nem értük el ezt az eredményt, a klinika saját költségén pótolja a hiányzó hajszálakat.

A páciensnek saját érdekében KÖTELEZŐ a klinika által meghatározott időközönkénti kontroll vizsgálatokon való részvétel (személyesen vagy e-mailben). A kontrollok elmulasztása esetén klinikánk nem tudja elvégezni a megfelelő utánkövetést, s ezáltal a páciens kockáztatja a műtét eredményességét!

Ha a kötelezően előírt és meghatározott kontroll időszakokon való képküldésnek / személyes megjelenésnek a páciens nem tesz eleget, úgy mindennemű felelősségvállalás megszűnik az Art ‘N Hair hajklinika részéről.

A beültetett terület permetezése, mosása

A beültetett területet a műtétet követő 3 napon a kapott fiziológiás sóoldattal 1-2 óránként permetezni kell, hogy a graftok a teljes beépülésig ne száradjanak ki. Ez idő alatt a beültetett területhez nem szabad semmivel hozzáérni.

A 4. napon a permetezést abba kell hagyni és helyette a napi 2 hajmosást kell elkezdeni. A hajmosásokat reggel és este kell végezni. Erre azért van szükség, hogy a graftok tövében lévő pörkök (megalvadt vér, kis feketés pöttyök) fokozatosan leoldódjanak. A pörköket nem szabad erős dörzsöléssel, kaparással leszedni, mert ez ilyenkor még kiránthatja a graftokat. 

A kapott hypoallergén samponból egy nyomásnyi adagot csapvízben fel kell oldani, az oldatot a beültetett területre fel kell vinni – ehhez akár használható a kapott fiziológiás sóoldatot tartalmazó permetező palack, a sóoldat kiöntését követően. A samponos oldatot kb 15 percig a fejen kell hagyni, hogy a pörkök ázzanak, közben a hajmosást nagyon óvatos, tapogató, enyhén körkörös mozdulatokkal kell végezni ujjbeggyel, nem a körmökkel. Ezt követően a területet sima csapvízzel óvatosan le kell tisztítani (szintén használható erre a permetező palack vízzel megtöltve).

A pörkök így további 4-5 nap alatt fokozatosan leoldódnak, tehát a műtét utáni 7-10. napon jellemzően már teljesen eltűnnek. Ilyenkor lehet először laza baseball sapkát felvenni és a nyakpárnával való alvást abbahagyni, mivel a pörkök leoldódását követően már nem áll fenn a veszély, hogy azok beleakadjanak valamibe és kirántsák magukkal a graftokat.

A beültetett terület permetezése, mosása

 • Előkészítés
  1. A megbeszélt időpontban várunk a klinikán
  2. A szükséges iratokat átbeszéljük (műtéti beleegyező nyilatkozat, egészségügyi kérdőív), aláírjuk
  3. Ebéd kiválasztása
  4. Vérnyomásmérés, hajnyírás, fotózás
  5. Ezután még egyszer átbeszéled a műtőorvosoddal a beültetési tervet (hajvonal, sűrítendő terület stb.)
 
 • Műtét – Kivétel: délelőtt a graftok kinyerése hason fekve történik
  1. Érzéstelenítés
  2. Graftok kivétele
 
 • Ebédszünet: a szükséges mennyiségű graft kivétele után
 
 • Műtét – Beültetés (általában ülve, esetleg fekve) 
  1. A beültetendő terület előrajzolása, fotózás
  2. Érzéstelenítés
  3. A befogadó helyek elkészítése
  4. Beültetés
  5. Tisztítás, fotózás
 
 • A műtét utáni időszak teendőinek megbeszélése

           Otthoni utógondozáshoz szükséges csomag – gyógyszerek, spricni, nyakpárna, egyebek átadása, szedésük, használatuk átbeszélése. 

           Kontroll vizsgálat időpontjának egyeztetése.

_____________

Mivel a műtét után közvetlenül az autóvezetés nem engedélyezett (a fájdalomcsillapítók hatása miatt), kérjük gondoskodj kísérőről, sofőrről, hívj hozzátartozót vagy válaszd a taxit inkább.

A gyógyszerek a következők lesznek:

antibiotikum megelőzésre (Augmentin/Dalacin)

fájdalomcsillapító – szükség esetén (Paracetamol/Nurofen)

oedema megelőzésére – szükség esetén (Medrol)

Műtét utáni gondozás

A műtét utáni otthoni kezelés a haj megmaradása szempontjából kulcsfontossságú! Ezekről emailt is küldünk majd a különböző fázisokban.

 • A regenerálódás gyors, nagyjából egy hét után visszatérhetsz a munkádhoz, de még 2-3 héten át tartózkodni kell a nehéz fizikai megterheléstől, sportoktól.
 • beültetett területen a fejet a következő 3 napban kb. 2 óránként a műtét után kapott oldattal permetezni kell. Éjszaka nem szükséges ezért felkelni 🙂
 • 4. naptól hígított samponos vízzel habot képezve, ujjbeggyel óvatosan hozzáérve naponta 2 x 15 – 20 percig áztasd a fejet. Ennek a célja az, hogy a beültetett részen a pörkök leázzanak (mivel dörzsölni, kapirgálni tilos) és maguktól leoldódjanak. 
 • A gyógyulási folyamatok közben viszketést is fogsz tapasztalni, de sajnos tilos megvakarni a befogadó területet. A donor területet lehet kenni hámosodást elősegítő krémmel (Bepanthen, Neogranormon, Sudocrem).
 • Az alvásnál nagyon vigyázni kell, hogy a beültetett részt ne érje a párna, nehogy kisúrolja a még nem rögzült hajhagymákat. Célszerű háton fekve aludni és nyakpárnát használni mert az meggátolja a forgolódást. (Nyakpárnáról gondoskodunk, lesz a csomagban).
 

A műtétet követő 3 héten fontos még:

 • Kerülni a bő izzadást
 • Sportot, megerőltető fizikai munkát kerülni 
 • Napégést kerülni
 • Füst, gőz, por ne érje a fejbőrt
 • A beültetett területhez lehetőleg semmi ne érjen

3-4 hét elteltével mindent úgy csinálhat, mint a beavatkozás előtt. Az új haj ugyanúgy kezelhető, mint eredeti helyén, tehát vágható, formázható, festhető stb.

Utókezelés, amit más klinikán nem kapsz meg…

A magyar hajklinikák közül egyedül az Art ‘N Hair-nél érhető el dutaszterides DHT blokkolós hajmezoterápiás koktél! Ez a speciális, Amerikában fejlesztett anyag biztosítja, hogy a fejtetődön lévő eredeti hajszálak még jó ideig a helyükön maradjanak!

Mezoterápia segítségével 120 ponton közvetlenül a fejbőrbe juttatjuk a DHT blokkolót, ráadásul a vivőanyag egy hajnövekedést serkentő, tápanyagokkal dúsított vitaminbomba! A DHT blokkolóval tehát a fejtetődön lévő eredeti, még meglévő szálakat óvjuk, a vivőanyaggal pedig a beültetett hajszálaidat is tápláljuk és serkentjük.

Az ajánlott utókezelésről érdeklődj a kezelőorvosodnál, vagy az ügyfélszolgálatunkon.

 

Ha kérdésed van:

telefon/whatsapp: + 36 / 20 555 4545 

e-mail: kapcsolat@artnhair.hu

messenger: /artnhairklinika

Ne másold, köszi! :)