női hajritkulás borítókép

A női hajritkulás 8 leggyakoribb oka (II. rész)

Cikkünk első részében a női hajritkulás 8 leggyakoribb okát kerestük. A mostani cikkben további 8 lehetőséggel folytatjuk annak felderítését, hogy mi állhat a hajhullás hátterében. 

A női hajritkulás leggyakoribb okai

9. Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködésre utaló tünetek és panaszok rendkívül sokfélék lehetnek, nem véletlen hogy úton-útfélen belebotlunk a pajzsmirigy problémák lehetőségébe a legkülönfélébb panaszok esetén is. Ez a széleskörű előfordulás nem meglepő, ha tudjuk, hogy az anyagcserénk megfelelő működéséhez pajzsmirigyhormon szükséges. Ha ez nem megfelelő (túl-, vagy alulműködik), akkor könnyen anyagcsereproblémákkal találhatjuk szemben magunkat. 

Pajzsmirigy alulműködés során a hajunk hullik, töredezett, száraz lesz. Ennek oka, hogy a pajzsmirigy hormon csökkenése miatt a hajhagymáink tápanyagcseréje lelassul. A pajzsmirigy alulműködés enyhébb-súlyosabb eseteiben a lakosság 17%-a érintett, akik nagyobb része nő. Sajnos sok esetben nem is tudjuk, hogy ez áll a panaszok hátterében, de orvosi segítséggel kideríthető és kezelhető.

A pajzsmirigy alulműködés néhány további tipikus tünete: 
  • gyengeség és fáradékonyság 
  • rossz közérzet
  • idegesség, ingerlékenység vagy álmatlanság
  • koncentrálóképesség csökkenése, hangulatingadozások
  • bőrszárazság
  • testsúlynövekedés, megfelelő táplálkozás vagy elegendő testmozgás mellett is
  • székrekedés
  • alacsony pulzus
  • hideg végtagok
orvosi vizsgálat a hajritkulás kiderítéséért

10. B12-vitamin hiánya

B12-vitamin hiányának egyik oka az lehet, hogy nem viszünk be eleget a szervezetbe (ez gyakran azoknál a növényi étrenden élők esetében fordulhat elő, akik nem figyelnek a főleg állati eredetű ételekben lévő tápanyagok növényi helyettesítésére), a másik oka lehet, hogy a bevitt tápanyag nem szívódik fel, nem hasznosul. Például kevesen tudják, de a sok cukor és kávé csökkenti a B12-vitamin szintjét. 

A B12 hiány tünetei közé tartozik a hajhullás mellett a rossz minőségű haj, korai őszülés, memóriazavarok, étkezési problémák stb. A B12-vitamin hiányát felismerve viszonylag könnyedén le tudjuk győzni ezt a problémát.

11. Autoimmun folyamatok okozta foltos hajritkulás

Amennyiben nem a tipikus férfias jellegű, nagyobb kiterjedésű, fokozatos hajhullást tapasztaljuk, hanem kisebb, 1-3 cm átmérőjű foltos hajritkulással állunk szemben, akkor gombás fertőzésre, vagy autoimmun problémára gyanakodhatunk

Ilyen esetben az autoimmun probléma miatt a hajszálak szőrtüszői begyulladnak, ezért  azok nem képesek hajszálat növeszteni. Minden autoimmun betegség esetén a legfontosabb a kiváltó góc megtalálása. Ez lehet például egy fogászati probléma, vagy akár mandulagyulladás, nőgyógyászati problémák, prosztatagyulladás, pajzsmirigy zavarok stb. Nagyon fontos ezen gócok mielőbbi feltárása és kezelése. 

(Ezek mellett több kutatás is bizonyította, hogy a D-vitamin hiánya ugyancsak okozhat foltos hajhullást.) A legbiztosabb, ha nem találgatunk és kísérletezgetünk otthon, hanem minél előbb orvoshoz fordulunk, hogy a problémát megfelelően feltárják és szakszerűen kezelhessék.

12. Hajunk túlzott igénybevétele

Természetesen nemcsak szervi, hanem külső okai is lehetnek a férfi és női hajritkulásnak. 

Ide tartozik a túlzott mértékű, rendszeres hajlakkozás, a mesterséges anyagok állandó használata. Ezenkívül a túlzott hajformázás is: gyakori fonás, túl szoros copf, fizikai és kémiai egyenesítők, göndörítők, hajvasalók, intenzív szárítás stb. 

Jó hír, hogy amennyiben hajunk túlzott formázásával és kezelésével felhagyunk, kíméljük, akkor rendszerint pár hét alatt helyreáll hajunk. Hajszálaink és fejbőrünk regenerációját emellett szakszerű orvosi mezoterápiás kezeléssel is tudjuk segíteni, ahol kifejezetten az adott problémára koncentrálva juttatnak egy vitaminokkal, tápanyagokkal, növekedési faktorokkal dúsított készítményt a fejbőrbe.

13. PCOS (Policisztás ovárium szindróma)

A PCOS a hormonszint egyensúlytalanságát jelenti. Ilyenkor a szervezet magas férfi hormon (androgén) termelése menstruációs zavarokat okozhat, cisztát képezhet, fokozhatja a súlygyarapodást, diabéteszt okozhat. Hasonló mellékhatásokat tapasztalhatunk az izomépítést segítő szteroidok túlzott fogyasztása esetén is. 

A PCOS-nek van örökletes formája is, így családon belül halmozódhat a PCOS esetek száma, így akinek az anyja is érintett, annál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki ez a szindróma. Leggyakoribb tünete a menstruációs zavar (ha például 3 egymást követő hónap elmarad, vagy nem éri el az évi 9-et a menstruációk száma, akkor gyanakodhatunk PCOS-re). A látható tüneteknél a túlzott szőrösödést, illetve a hajhullást emelhetjük ki

PCOS esetén a megfelelő hormonszinteket szakorvos segít beállítani, ezt követően megfelelő étrend és mozgás segítségével tudjuk szinten tartani.

14. Életkor

Igen, ezzel is számolnunk kell. A kor előrehaladtával a férfiaknak és nőknek is elkezd hullani, ritkulni a haja. Míg a férfiakat gyakran már a 20-as éveikben utoléri a kopaszodás, a nőknek jellemzően 50 éves kor körül kezd gyérülni, lassabban nőni hajuk. 

Ez egyeseknél igen csekély mértékben jelentkezik, másoknál jóval intenzívebben. Míg a férfiak kopaszodása hajbeültetéssel általában tökéletesen helyreállítható, míg a nőknek a hajerősítő, hajvitalizáló mezoterápiás kezelés a legnépszerűbb segítség.

15. Kemoterápia

A kemoterápia során a daganatellenes szerek a gyorsan osztódó sejteket pusztítják, ennek a hajhagymáink is áldozatul eshetnek. A terápia után a haj visszanő. Érdekesség, hogy a terápia után eltérő színe is lehet hajunknak. Egyes vélemények szerint a kemoterápia miatti hajvesztés mértékét lehet csökkenteni, lassítani, ha a kemoterápia során jeges borogatással, hűtéssel szűkítjük az ereket. 

16. Gyógyszerek mellékhatása

Megannyi gyógyszer okozhat átmeneti hajritkulást. Ilyenek például a béta-blokkolók, antidepresszánsok, gyulladáscsökkentők, metotrexát stb. 

Jellemzően az adott gyógyszer szedésének felfüggesztése után a hajhullás megáll. Érdemes minden esetben megismerni a gyógyszerek várható mellékhatásait és amint új gyógyszer szedésébe kezdünk, majd elkezdjük tapasztalni a kellemetlen mellékhatásokat, mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal.

Mit tehetünk a hajritkulás ellen?

A kopaszodás a férfiak esetében szinte mindig a DHT hormon miatt alakul ki, de természetesen az ő esetükben is okozhatják a hajritkulást fenti, vagy az előző cikkünkben említett okok. A nők esetében sokkal ritkább a DHT okozta hajhullás. Náluk mindenképpen érdemes alaposan utánajárni a hajritkulás okának, hiszen a fentiek alapján a hajhullás egy igen komoly problémának az árulkodó tünete is lehet. Szerencsére ezek többsége hatékonyan visszafordítható, ha időben rájövünk a hajvesztés okára.

Amennyiben hajhagymáink elfáradtak és elgyengültek, akkor a kiváló segítség lehet egy hajerősítő mezoterápás kezelés.

Téged is zavar a hajritkulás? Kipróbáltál már pár tippet, de nem igazán váltak be? Mielőbb fordulj orvoshoz, hogy kiderítsd, mi áll a háttérben. Ha pedig segíthet a hajbeültetés, vagy mezoterápiás kezelés, jelentkezz konzultációra az Art ‘N Hair-nél!

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)