mezoterápia hajkezelés - blog

Mindenképpen olvasd el, mielőtt kipróbálod a mezoterápiát!

Gyenge, töredezett, vagy hullik a hajad? Nem igazán tudod, hogy mit kezdj vele és hogyan tedd újra erőssé, dússá, ragyogóvá? Úgy néz ki, hogy mezoterápiára van szükséged.

Manapság sok sampon és szérum tud (látszólag) csodát művelni a hajunkkal, ezek azonban főleg átmeneti, esztétikai segítséget nyújtanak. Ha azonban komolyabb problémával küzdünk, akkor mindenképpen mélyebbre kell ásnunk, hogy a kiváltó okot kezeljük, ne pedig átmeneti ragyogással, felszíni kezeléssel rejtsük el azt.

Kinek segít a mezoterápia?

A mezoterápia a meggyötört, elgyengült hajjal rendelkezők számára nyújt segítséget. Akár mentális kimerültség, akár tápanyaghiány, akár rossz hajkezelés vezet ide, hajunk megsínyli ezt és segítségre van szüksége, hogy visszanyerje valódi erejét, fényét.

Bizonyára te is átéltél olyan helyzeteket, amikor a szervezeted “lenulláztad” annyira, hogy hajad állapota romlásnak indult. Ezt rövid távon is el lehet érni, például munkahelyi problémák esetén a fokozott stressz, túlzott diéta, vagy akár terhesség, szoptatás időszaka. Hosszabb távon pedig olyan életmód, elégtelen étkezés, hajkezelés is közrejátszhat, ami elvonja hajunkból és fejbőrünkből a tápanyagokat. De akár szervi, hormonális jellemzők is állhatnak a háttérben. 

Mivel minden nap látjuk a hajunkat és az átalakulás fokozatos, ezért gyakran fel sem tűnik az állapotromlás mértéke. Éppen ezért időről-időre érdemes felkeresni egy szakembert, aki megvizsgálja hajunkat és amennyiben szükséges, mezoterápiával, vagy egyéb hajkezelési módszerekkel visszaadni hajunk eredeti szépségét, erejét, fényét, egészségét. 

mezoterápiás kezelés

Miben nyújt többet a mezoterápia, mint a kapszulák, samponok?

A mezoterápia közvetlenül az érintett területen nyújt segítséget. Mezoterápiás hajkezelés során egy fecskendőpisztollyal 120 ponton juttatnak a fejbőr alá egy egyedi vitaminkomplexet, így az közvetlenül ott fejti ki hatását. De ez miért is hatásosabb, mint a fejbőrbe dörzsölt samponok, szérumok, vagy a szájon át szedhető kapszulák? 

A bőrünk roppant ellenálló, így külső ecseteléssel, masszírozással a bőr felületét ugyan kezelhetjük, de a bőr alá nem tudunk hatóanyagot juttatni. A hajproblémákkal, hajhullással szemben pedig a “tövénél kell keresni a problémát”, tehát a 2-5 mm mélyen ülő hajhagymákat és a fejbőr alsóbb rétegeit kell elérni hozzá. Ez viszont a bőrfelületen keresztül samponokkal nem megoldható. Ráadásul a samponok nem maradnak a fejbőr felületén, hiszen leöblítjük őket, míg a mezoterápiával bejuttatott hatóanyagok éppen hosszú távon fejtik ki hatásukat.

Samponnal tehát a hajszálak kezelhetőek, illetve a fejbőr felülete. Például száraz, korpás, pattanásos fejbőrt remekül lehet kezelni samponok segítségével, illetve a bőr nedvességtartalmát is lehet növelni szilikon tartalmú készítményekkel, amik egy burkot képezve zárják be a nedvességet a bőrünkbe. De ez a hajhagymákat és az azt körülölelő szövetet nem segíti megfelelően. 

A szájon át szedhető kapszulákkal pedig az a probléma, hogy ezek a hatóanyagok a szervezet egészében eloszlanak, nem lehet célzottan a fejbőrbe juttatni tápanyagot, vitamint kapszulák segítségével. Sajnos mire az emésztőcsatornán keresztül feljutnak az anyagok a hajtüszőkhöz, addigra a bevitt hatóanyagok kevesebb, mint 10%-a jelenik meg a megcélozni kívánt területen. 

A kapszulákkal és samponokkal szemben viszont a mezoterápia segítségével bejuttatott hatóanyagok közel 100%-a koncentráltan a fejbőrben és a hajtüszőknél fog hasznosulni.

Hogyan zajlik egy mezoterápiás hajkezelés?

A kezelés gyors, fájdalom nélküli és biztonságos. 

A mezoterápiás kezeléseket jellemzően 5-12 alkalmas kúrák során szokták alkalmazni. Az első kezelést megelőzi egy szakértői, vagy orvosi vizsgálat és tájékoztatás. Ekkor felmérik a fejbőr és haj állapotát, megállapítják, hogy milyen jellegű kezelésre van szükség, hány alkalom és milyen intenzitás szükséges a megfelelő hatás eléréséhez.

Maga a beavatkozás az alábbiak szerint zajlik:

  1. Egy lidokainos, érzéstelenítő krémmel masszírozzák be a fejbőrt, ez a helyi érzéstelenítés miatt szükséges.
  2. A páciens igényei és problémái szerint kiválasztott összetételű ampullát behelyezik a fecskendőpisztolyba, mely automatikusan adagolja az oldatot. 
  3. Ezzel a pisztollyal egymástól nagyjából 1 cm-es távolságra, a teljes fejbőrt nagyjából 120 ponton érintik. A fecskendezés során a hajszálvékony fecskendő 2-3 mm mélyre hatolva juttatja be a hatóanyagot a fejbőrbe. 
  4. A kezelés lezárásakor a fejbőrt átmasszírozzák. Ez segíti a bejuttatott hatóanyagok homogén eloszlását és a fejbőr megnyugtatását. 
mezoterápiás hajkezelés utáni masszázs

A mezoterápiás hajkezelés nagyjából 25-35 percig tart, ezt követően a páciens távozhat. Mivel a mezoterápiás kezelés során a fecskendőpisztoly apró mikrosérüléseket okoz, ezért kell pár óra, mire ezek a láthatatlan sebek begyógyulnak. Ezért közvetlenül a mezoterápia után kerülni kell az intenzív sportolást és fizikai munkát, hogy megelőzzük az izzadást, illetve a hajmosást is kerüljük a következő 24 órában. 

Milyen hatóanyagokat kapunk egy mezoterápiás kezelés által?

A mezoterápiás kezelés hatóanyagainak összetétele és arányai speciálisan az adott hajproblémákra vannak megalkotva. A teljesség igénye nélkül az alábbiakban olvashatsz pár összetevőt:

A sejtanyagcserét és -osztódást segíti a glutamin, glicin, ornitin és arginin. Ennek köszönhetően hajgyökerünk megerősödik, hajunk pedig dúsabb, erősebb, ellenállóbb lesz. 

A haj rostjait a kreatin alkotja, ennek két fő eleme szintén megtalálható az ampullában: cink és cisztein. Ezek segítenek a haj felépítésében. B-vitaminból többféle is megtalálható egy adag mezoterápiás ampullában, mely a hajhagymák pórusainak megújulásában segít. 

A booster és minoxidil a hajnövekedés fokozásáért és a hajhullás csökkentéséért felelnek. Ezeken kívül még például A-vitamin, H-vitamin és organikus szilícium jut a fejbőrbe a mezoterápiás kezelés során. 

Milyen eredményt tapasztalunk a mezoterápiás kúrát követően?

 A mezoterápiás hajkezelés javítja a fejbőrünk vér- és tápanyagellátását, így hozzájárul hajhagymák revitalizációjához, a növekedési folyamatok újraindulásához és a hajszálak rostjainak megerősítéséhez.

Alapvetően két típusú mezoterápiás kezelés különböztetünk meg: hajerősítő és hajhullást gátló mezoterápiát. 

A hajerősítő vitaminos mezoterápia során hajunk 

  • sűrűbb, egészségesebb lesz
  • fényesebb és ellenállóbbak lesznek hajszálaink
  • fejbőrünk tisztul, egészségesebb, erősebb lesz
  • hajhullásunk mértéke csökken, a haj növekedési sebessége megnő

A hajhullást gátló mezoterápia során ezek a hatások ugyanúgy érvényesülnek, viszont ebben a kopaszodást okozó DHT-hormon blokkolását segítő anyag is megtalálható, ezért a hajhullás azonnal, már az első kezelés alkalmával megáll. 

Milyen időközönként kell alkalmazni a mezoterápiás kezelést?

A mezoterápiát leginkább kúra jelleggel szokták alkalmazni. Egy-egy kúra 5-12 alkalmat jelent, mely a páciens állapotától és hajától függ. A vitaminos kúra során az első pár kezelés között 1-1 hétnek kell jellemzően eltérnie, a többi alkalom 2-4 hetente következik. 

Például egy 12 alkalmas mezoterápiás kezelést az alábbi ütemben javasolt alkalmazni: 

Első hónap: hetente (összesen 4 alkalom)
Második-harmadik hónap: kéthetente (összesen 4 alkalom)
Negyedik-nyolcadik hónap: havonta (összesen 4 alkalom)

Egy kúra végeztével általában pár hónap, vagy akár egy év pihenés következik, majd (amennyiben szükséges) újra el lehet kezdeni. Nem ritka azonban, hogy egy kúra hatása akár évekig is eltart, ehhez persze fontos, hogy a kúra végeztével ügyeljünk a megfelelő hajápolásra és tápanyagbevitelre. 

Fontos adalék, hajhullást gátló DHT-blokkoló mezoterápiát nem kell hetente ismételni, hanem 2-4 havonta. Ennek az az oka, hogy az ampullában lévő DHT-gátló anyag addigra ürül ki a szervezetből. Gyakori, hogy a vitaminos mezoterápiás kúrába 1-1 DHT-blokkoló kezelést is beiktatnak megfelelő időközönként, ha a páciens számára gondot jelent a hajvesztés. 

Nők és férfiak egyaránt alkalmazhatják a mezoterápiát?

Igen, mindkét nem számára ugyanolyan hasznos a megfelelő összetevőkből álló mezoterápiás kezelés alkalmazása. Azonban a nők esetében jóval sokrétűbb problémák vezetnek a mezoterápiához: haj gyengülése, törése, hullása, míg férfiak esetén szinte kizárólag a hajnövekedés javítása, hajhullás megállítása a fő cél.

Hajbeültetéssel kombinált mezoterápia - hajbeültetés előtt, vagy utána javasolt?

Amíg a hölgyek főleg önmagában, hajuk állapotának általános javítása miatt alkalmazzák a mezoterápiát, addig a férfik esetében nagyon gyakori, hogy a hajbeültetést támogató, kiegészítő kezelésként veszik igénybe. A hajbeültetésre vállalkozó páciensek esetében ugyanis egyaránt előnyös mind a hajbeültetés előtt, mind a hajbeültetés után a megfelelő mezoterápia alkalmazása. 

A hajbeültetés előtt 1-2 héttel elvégzett mezoterápia célja, hogy a hajunk minőségét javítsa és a donorterületi (átültetésre kerülő) hajhagymáink fittek, ellenállóak és egészségesek legyenek. Így a hajbeültetés sikeresebb lesz, mivel az erős hajhagymák kevésbé sérülékenyek, jobban viselik az átültetés menetét és a beépülésük  folyamata stabilabb lesz. 

A hajbeültetés utáni 1-2 hónapban nem javasolt mezoterápia alkalmazása, azonban 4-6 hónappal a műtét után már sok előny származik belőle. A beépült hajhagymák erősítése és azok növekedést segítő anyagokkal való ellátása abban segít, hogy a hajbeültetés végleges eredménye mielőbb látsszon, a frissen növő hajunk erős és egészséges legyen. 

Természetesen minden esetben konzultálni kell a hajbeültető orvossal, hogy javasolja-e a mezoterápia alkalmazását, hiszen hajunk állapotától függ, hogy mennyit nyerünk vele a hajbeültetés előtt és után. 

digitális hajvizsgálat mezoterápia előtt

Úgy érzed, hogy a te hajad is megérdemelne extra törődést? Vedd fel velünk a kapcsolatot és jelentkezz mezoterápiára. Az első alkalom során megvizsgáljuk hajad állapotát és segítünk eldönteni, hogy milyen típusú hajkezelésre és mezoterápiás kúrára van szükséged, hogy előhozzuk a hajadban rejlő valódi, természetes szépséget és erőt! 

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)