covid_hajhullas

Poszt-covid hajhullás – Hajhullás a COVID-19-et követően

szerző: Dr. Pénzes Rita, az Art ‘N Hair hajklinika hajbeültető orvosa

A koronavírus járvány mindannyiunk életébe váratlanul érkezett, számtalan téren felborítva azt – egyik ilyen a Covid utáni hajhullás, amely miatt egyre többen keresik fel Klinikánkat. De miért is van ez, és a lényeg – mit lehet ellene tenni? A továbbiakban ezt fogjuk részletesen kifejteni.

A szakemberek körében nem újdonság, hogy lázzal járó állapotokat illetve súlyosabb lefutású betegségeket követően 2-3 hónappal bekövetkezik egy erőteljes hajhullási fázis, hivatalos nevén telogen effluvium. Ilyenkor a normálisnál jóval több hajszálat veszítünk egy nap alatt, a fésűnkben, ujjaink között vagy a kádban, esetleg a párnánkon észrevehetően több, akár ijesztően sok hajszálat is felfedezhetünk.

Először is nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, tulajdonképpen mit takar a normális mértékű hajhullás.

Hajunk a növekedése során folyamatos körforgáson megy keresztül. A hajszálat felépítő sejtek is hasonlóan viselkednek a köröm, vagy a bőr felső rétegét alkotó sejtekhez, mindig új képződik, a felső, elhalt réteg pedig leválik. A hajszálak esetében azonban ez a folyamat ciklikus.

A növekedési (anagen) fázis során a hajhagyma erre hivatott, úgynevezett mátrix sejtjeinek osztódásával képződik és növekedik a hajszál. Ebben a fázisban az összes hajunk 85-90%-a található egyszerre. Az ezt követő átmeneti (catagen) fázisban a növekedés megáll és az érintett hajszálak fokozatosan átlépnek a nyugvó (telogen) szakaszba, melynek során 2-3 hónapon keresztül még bent maradnak a fejbőrben, de aktív növekedés már nincs, a hajhagyma már levált az őt addig tápláló kis érgomolyagról. Normális esetben utóbbi kettő csupán a hajszálak kb 15%-át érinti. A telogen fázis végén a hajszálak kihullanak és újraindul a ciklus helyükön egy új hajszál növekedésével.

Összességében elmondható, hogy napi 100 hajszál kihullása simán belefér ebbe a természetes növekedési ciklusba. A fentiek alapján látható, hogy hajunk nagy részre aktívan nő, a normális hullás csak töredékét érinti a hajszálaknak. Mindemellett érdemes tudni azt is, hogy a növekedési ciklus átlagosan 4 éven keresztül tart, de genetikától és környezeti hatásoktól függően ez kevesebb vagy több is lehet (2-8 év), míg a hullási folyamat csupán 2-4 hónap. Ezért van az, hogy nem fogy el egyszer csak a hajunk, hiába hullik ki 100 hajszál minden nap.

De térjünk vissza az eredeti problémához: miért hullik a hajunk annyival drasztikusabb mértékben egy jelentős betegséget követően?

A magyarázat egyszerű – az anagen fázis képlékeny – mint említettük, a hosszát akár környezeti hatások is befolyásolhatják. Betegség, láz, emocionális stressz vagy egyéb sokk hatására a hajszálak akár 70%-a is telogen fázisba léphet, ezzel durván felborítva az egészséges arányt.

Leggyakrabban a következő állapotok szerepelnek kiváltó tényezőként:

 • Lázzal járó acut vagy chronicus betegség (pl Covid)
 • Sebészi beavatkozás
 • Pszichológiai értelemben vett stressz
 • Jelentős súlyvesztés
 • Szélsőséges fogyókúra miatt kialakuló hiányállapot
 • Bizonyos endokrin betegségek (pajzsmirigy alul- vagy túlműködés)
 • A fejbőrt érintő leégés
 • Gyermekszülést követően
 • Fogamzásgátló tabletta abbahagyása utáni időszak
 • Baleset
 • Hosszú repülést követő jetlag
 • Egyes gyógyszerek mellékhatásaként – úm. A-vitamin túladagolása, Isotretionin bizonyos szív-érrendszerre ható szerek (Metoprolol, Propranolol; Captopril), bizonyos véralvadásgátlók (Enoxaparin, Dalteparin), bizonyos antipszichotikumok, antiepileptikumok (Lithium, Valproát, Fluoxetin), anabolikus szteroidok

A telogen effluviumra jellemző a diffúz, egész fejet érintő, hegesedés nélkül gyógyuló hajhullás, mely nem jár a fejbőr gyulladásos állapotával és az ártalom után 2-3 hónap késéssel érzékelhető.

Hogyan különböztethető meg a telogen és az anagen effluvium?

A szakemberek körében nem újdonság, hogy lázzal járó állapotokat illetve súlyosabb lefutású betegségeket követően 2-3 hónappal bekövetkezik egy erőteljes hajhullási fázis, hivatalos nevén telogen effluvium. Ilyenkor a normálisnál jóval több hajszálat veszítünk egy nap alatt, a fésűnkben, ujjaink között vagy a kádban, esetleg a párnánkon észrevehetően több, akár ijesztően sok hajszálat is felfedezhetünk.

 

 

telogen effluvium

anagen effluvium

kezdet

a kiváltó okot követően 2-4 hónappal

hirtelen (1-2 héten belül)

hajvesztés oka

betegség (pl tüdőgyulladás), emocionális stressz, műtét, általános gyógyszermellékhatás

drog, toxin, kemoterápia, gyulladás

hajszálak állapota

telogen fázisban lévő hajszál (fehér gumóval a végén)

anagen fázisban lévő hajszál (pigmentált gumóval a végén)

hajszál kinézete

ép, egész hajszál

elvékonyodott, töredezett, letört hajszál

hajvesztés mértéke

20-50%

80-90%

(Megjegyzendő, hogy az örökletes, genetikai, azaz androgen típusú hajhullás a fentiektől eltérő kategória, mely jellegzetes mintázatban jelenik meg főleg fiatal férfiaknál és a dihidrotesztoszteron nevű hormon okozza, nem kapcsolódik egyéb megbetegedéshez.)

Most akkor mi lesz? Szinte bármitől kihullhat a hajam?

A rossz hír az, hogy tulajdonképpen igen, akár a túlzott idegeskedéstől is és a Covid alatt sajnos ebből sem volt hiány. A még rosszabb hír pedig az, hogy egyszerre akár több ok is állhat a háttérben. Nem véletlen, hogy sokszor nem is olyan egyszerű kideríteni a kiváltó okot, még az is előfordulhat, hogy ez nem sikerül.

De akkor mi a jó hír? Van egyáltalán?

Szerencsére egy kicsit megnyugodhatunk, vannak azért jobb hírek is. A legfontosabb talán az, hogy a betegséget (akár Covid tüdőgyulladást) követő telogen effluvium leggyakrabban magától elmúlik, ahogy kilábalunk a bajból és megerősödik a szervezetünk. A hajszálak többsége általában visszanő. Ez azonban sajnos elég hosszú időt, átlagosan 6-9 hónapot is igénybe vehet, illetve bizonyos esetekben nem nő vissza teljes mértékben a megritkult hajkorona.

Van-e ilyenkor mit tenni? Tudok-e valamivel javítani a helyzeten?

Első lépésként meg kell próbálni kideríteni a kiváltó okot. Ha nem egyértelmű, részletesebb orvosi kivizsgálásra, bizonyos laborvizsgálatokra is szükség lehet. Aki Covidos volt és pár hónappal utána jelentős hajhullást érzékel, már ki is derítette az egyik lehetséges és mostanában nagyon gyakori okot. A szervezet magától vagy orvosi kezelés segítségével előbb-utóbb legyőzi a betegséget, meggyógyul, a telogen hajhullás csak ez után indul meg általában. Paradox módon valamennyire ezt a gyógyulás jelének is tekinthetjük, hiszen a vérellátással már nem rendelkező, ‘elhalt’, nyugvó fázisban lévő hajszálak csak akkor kezdenek kihullani, amikor alulról egy új anagen hajszál ki nem löki azokat. Normális esetben is ez történik a korábban már tárgyalt 2-3 hónapos időszak végén, csak a hajszálak jóval kisebb részével.

Tehát a hullás ellen már nem igazán tehetünk, az ártalom hatására telogén szakba lépett hajszálakat hónapok alatt ígyis-úgyis el fogjuk veszíteni. Ellenben az új hajszálak növekedésének támogatásáért és gyorsításáért nagyon is tehetünk.

Klinikánkon lehetőség van részt venni egy egy órás orvosi konzultáción, amely alatt részletesen átbeszéljük a lehetséges okokat, kiváltó tényezőket, esetlegesen szóba jövő további kivizsgálásokat. Ezt követően, amennyiben például valóban Covid okozta telogen effluviumról van szó, az új hajszálak növekedését lehetőség van felgyorsítani mezoterápiás kezeléssorozat segítségével.

Mi a mezoterápia és hogyan segíti a hajnövekedést?

A mezoterápia valójában egy hatóanyag adagolási technika. Rendkívül vékony, rövid tű segítségével vitaminkoktélt vagy saját vérplazmát juttatunk több ponton, egyenletesen eloszlatva a fejbőrbe, az úgynevezett intradermális rétegbe, ahol a hajhagymák találhatóak.

Mindezt egy mezoterápiás pisztoly nevű eszközzel végezzük, mely meghatározott mélységre és meghatározott gyorsasággal, kíméletes módon adagolja a használni kívánt anyagot, így a 20 perces kezelés szinte fájdalommentesen végezhető.

Hogyan hat a kezelés?

A mezoterápia hatásossága több támadáspontra vezethető vissza. Egyik a beadott készítmény helyi hatása, másik a tűszúrások indukálta szöveti reakció, amely beindítja a sebgyógyulási folyamatokat, növekedés faktorok (PGF, TGF, FGF), kollagén termelődését és a vérkeringés serkentését idézi elő. Másik a beadott hatóanyag, vitaminkoktél összetevőinek hatása.

A hajszálak 95%-ban a keratinocyták által termelt keratinból épülnek fel, ami egy csavaros formájú fehérje. Mint minden proteint, ezt is aminosavak alkotják (pl cystein). A fehérjéken kívül szintén fontos direkt vagy indirekt szerepet játszik haj felépítésében a biotin, vas, niacin, C vitamin és cink is.

Az általunk használt ampulla tartalmaz:

 • nem keresztkötött hialuronsavat
 • aminosavakat (arginin, alanin, aszparaginsav, glutaminsav, glicin, hisztidin, hidroxi-prolin, izoleucin, lizin, metionin, fenil-alanin, prolin, szerin, treonin, tirozin, leucin, valin)
 • nyomelemeket (szilícium, calcium, vas, kálium, magnézium, mangán, natrium, foszfor, szelén)
 • vitaminokat (A, B12, B9, B3, B5, B8, E)
 • terpéneket (ginkgolid A-B-C-M, bilobalid)
 • zsírsavakat (linolsav, olajsav)
 • flavonoidokat (kvercetin, kempferol)
 • antioxidánsokat (E-vitamin, klorogénsav, galluszsav, kvercetin, kempferol)

Látható, hogy számos fontos összetevő van benne, ami a haj szerkezetébe épül, vagy esetleges hiányállapotot korrigál, így alkalmas a haj erősítésére, növekedésének gyorsítására.

A kezelést sorozat, kúra formájában ajánlott végezni, legalább 4, legfeljebb 12 alkalomra van szükség súlyosságtól függően, heti egyszeri gyakorisággal. A kezelésre frissen mosott hajjal ajánlott érkezni, hajformázó, fejbőr színező felvitele nélkül. Utána 24 órán keresztül kell kerülni az erőteljes izzadást, hajmosást, hajfestést.

És mi a helyzet a vérplazmás eljárással?

A saját vérplazmás kezelés, mint másik opció, az arcesztétikán (anti-aging, acne sebhelyek, striák halványítása, stb) kívül a hajgyógyászatban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A kezelés egy vérvétellel kezdődik, amelyre nem szükséges éhgyomorral érkezni. A kezelés előtti napon ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás. 50 ml vért veszünk le, amit egy centrifugába helyezünk. A centrifugálás során a teljes vér részekre különül, amiből a vérlemezkékben gazdag réteget fogjuk felhasználni (kb 8 ml).

A hajhagymák közelébe beadott vérlemezkék aktiválódnak, növekedési faktorokat, sebgyógyulást serkentő, szövetregeneráló anyagokat kezdenek termelni a hajhagymák közvetlen közelében, így azokra is hatva. A jelenleg elérhető és folyamatban lévő tanulmányok alapján a kezeléssorozat önmagában (havonta egy alkalom, három hónapon át) vagy más terápiákkal kombinálva (vitaminos mezoterápia) gyorsítja a hajnövekedés folyamatát, növeli a hajsűrűséget.

Összefoglalásként tehát elmondható, hogy a hajhullás ugyan ijesztő és bosszantó jelenség, de szerencsére van lehetőség a szakszerű kivizsgálására, kiváltó okok megszüntetésére és a természetes növekedési fázis támogatásával a gyorsabb, jelentősebb sűrűsödés elérésére. Érdemes hát felkeresni Klinikánkat, ahol szeretettel és szakértelemmel várjuk új pácienseinket, legyen szó akár Covid vagy más betegség utáni hajhullás kezeléséről, akár örökletes kopaszodás műtéti helyreállításáról.

2019 © Art N' Hair | Minden jog fenntartva.

Ne másold, köszi! :)

Nyári szünet

A klinika nyári szünet miatt július 15. és 28. között zárva tart. Hajfelmérő konzultációra vagy hajkezelésekre online időpontfoglalónk segítségével tudsz bejelentkezni. Egyéb kérdés esetén írj emailt a kapcsolat@artnhair.hu-ra, a július 29-ei héten mindenképp válaszolunk Neked.